Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pzkpfwtiger

Marketing

Wernher von Braun


Wernher von Braun bio je njemački znanstvenik (kasnije je radio za Amerikance) i časnik SS-a. Poznat je po svome radu na prvom balističkom projektilu, raketi V2, te u predvođenju amerčkog svemirskog programa konstruiravši najveću raketu ikada, Saturn V.

O raketi V2

Prva raketa V2 ispaljena je 7. rujna 1944. na Englesku, samo nakon 21 mjeseca od početka programa. Von Braun je konstriurao raketu u cilju svemirskih putovanja, stoga je njegov komentar nakon ispaljenja rakete bio: "Raketa je radila savršeno. Ali je sletjela na pogrešan planet."
Sve ukupno u ratu je ispaljeno 3000 raketa koje su ubile oko 7250 vojnog osoblja i civila.
Raketa je imala domet oko 320km, a kretala se maksimalnom brzinom od 5760km/h.

Predaja Amerikancima

Von Braunova predaja Amerikancima je zanimljiva priča. Von Braun i njegovi suradnici pobjegli su iz grada Peenemundea od Svojetske vojske i odlučili su se predati Amerikancima. Smjestili su se u Oberammergauu u Bavarskim Alpama. Kada su 2. svibnja 1945. prvi američki vojnici došli u njihovo mjesto, Von Braunov brat Magnus prišao je na biciklu jednom američkom vojniku u rekao: "Ja sam Magnus Von Braun. Moj brat je izumio V2. Želimo se predati.".

Rad u NASA-i

Von Braum je najpoznatiji po svome radu na programu Apollo, za koji je projektirao raketu Saturn V, koja je u srpnju 1969. odnjela prve ljude na mjesec. Raketa je bila visoka 110m, teška 3 milijuna kilograma.

Von Braun je umro 16. lipnja 1977. od raka gušterače.

Post je objavljen 24.01.2011. u 10:39 sati.