Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 24.1 do 30.1.2011

Dosta se toga događa ovaj tjedan.
Imamo H-epicentar u utorak,
Svečenički tjedan u Zagrebu,
Don Bosco se slavi u salezijanskim župama.
DonBosco fest na Knežji u subotu.
Katolička odbojkaška liga počinje ove subote.
Ovo je samo za uvod.
Dovoljno da se upuite na neko od mjesta događaja.
Svako dobro.

- KRŠĆANIN I DRUŠTVO je tema vjeronaučnog susreta u Palmi danas 24.1.2011 u 20 sati. Voditelji su patri Ike i Dalibor .

- (IKA/TU) – Ured za pastoral studenata Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira treću u nizu tribina za studente osječkog Sveučilišta pod naslovom "Vrijednosni identitet Europe", na kojoj će se nastojati pojasniti u čemu je doprinos kršćanskih Crkava u očuvanju vrijednosnog identiteta Europe. Tribina će biti održana u ponedjeljak 24. siječnja u 19.30 sati u dvorani br. 1 Ekonomskog fakulteta u Osijeku. O temi će govoriti teolog i publicist mr. Ivica Šola, a tribinu će moderirati dr. Stjepan Radić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

- (IKA) - Prva godišnjica smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, 112. pastira zadarske Crkve, navršava se 25. siječnja. Budući da se tog dana održava zasjedanje HBK u Zagrebu, misu zadušnicu za blagopokojnog mons. Prenđu zadarski nadbiskup Želimir Puljić služit će u ponedjeljak 24. siječnja u 18 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Uz želju da mu Gospodin bude nagrada za sve što je učinio i ostavio kao duhovnu baštinu u Zadarskoj nadbiskupiji, mons. Puljić poziva vjernike na sudjelovanje u molitvi za dušu blagopokojnog nadbiskupa Prenđe.

- (IKA) - Spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera slavi se u ponedjeljak 24. siječnja u župi Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu pod geslom "Ljubio je Crkvu".
Program proslave započinje u 17.30 sati zajedničkom molitvom kod spomenika sluzi Božjem Josipu Stadleru (Trg Josipa Stadlera, kod Hrvatskoga doma). U 18 sati je prigodna pobožnost u župnoj crkvi Gospe brze pomoći. Pobožnost animiraju sestre Služavke Maloga Isusa. U 18.30 sati euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći predvodi dr. Pavo Jurišić, dekan KBF-a u Sarajevu i voditelj postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.

- (IKA) – Poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan društvenih komunikacija na temu "Istina, navještaj i autentičnost života u digitalnom dobu" bit će predstavljena na konferenciji za novinare u Tiskovnom uredu Svete Stolice u ponedjeljak 24. siječnja u 11.30 sati. Na tiskovnoj konferenciji će govoriti predsjednik Papinskog vijeća za društvene komunikacije mons. Claudio Maria Celli, mons. Paul Tighe, mons. Giuseppe Antonio Scotti i Angelo Scelzo, komunikolog.

- (IKA) – U povodu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana Udruga H-epicentar organizira istoimenu zabavno-dobrotvornu večer pod nazivom "Ekumenizmo" u utorak, 25. siječnja od 21 sat u klubu Boogalo u Vukovarskoj ulici 68 (dio Sveučilišne aleje) u Zagrebu.
Večer započinje nastupom stand up komičara iz "Studija smijeha", a u jednosatnom glazbenom programu mlade će zabaviti Lea Dekleva i sastav Emanuel izborom duhovnih i svjetovnih skladbi.
U povodu završetka Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana posebni gosti večeri bit će studentska udruga STEP. Večer će obogatiti i nastup plesne skupine "Don Kolarek".
Koncertom se nastavlja kampanja "Poziv za 10!" čiji je cilj sakupiti sredstva preko dobrotvorne linije 060 9090 za 10 studenata iz višebrojnih obitelji.

- OHOLOST ILI PONIZNOST. “Premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite” (2 Kor 8, 9)
Utorak, 25. 1. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum u Zagrebu
Srijeda, 26. 1. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode u Zagrebu
Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

- (IKA) - Ekumenska večernja molitva Zadarske nadbiskupije i Pravoslavne crkvene općine sv. Ilije u Zadru održava se u utorak 25. siječnja, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, u crkvi Sv. Frane u Zadru u 19.30 sati.

- (IKA) – U bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 31 u Zagrebu u utorak, 25. siječnja u 18 sati održat će se misa za Bračane u Zagrebu. Nakon mise će se u velikoj dvorani rezidencije Družbe Isusove održati druženje.

- (IKA) – Blagdan Obraćenja sv. Pavla u utorak 25. siječnja istoimena splitska župa na Pujankama slavi kao svoju župnu svetkovinu. Duhovna priprava je trodnevnica od subote 22. do ponedjeljka 24. siječnja, uočnice blagdana. Kroz tri večeri u 17.15 je krunica u 18 sati propovijedana misa. U novoj župnoj crkvi predslavi je dr. Alojzije Čondić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta uz Splitu. U prve dvije večeri trodnevnice bit će predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, kojima će se podijeliti prvopričesnički i krizmanički molitvenici, šalovi i krunice, te će oni predmoliti i krunicu i animirati misna slavlja. Treću večer uz krunicu molitva je za domovinu i branitelje te svečana Večernja iz časoslova. Na sam blagdan u utorak 25. siječnja mise su u 8, 9.30 te svečana biskupska u 18 sati. Predvodi je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić u koncelebraciji sa župnikom don Antom Vrankovićem.

- (IKA) – „Novi govor vjere kao odgovor na potrebe suvremenog čovjeka" tema je 51. teološko-pastoralnog tjedna koji će se u organizaciji zagrebačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta održati od 25. do 27. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska 106, na Šalati u Zagrebu.
Teološko- pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupâ, prezbiterâ i đakona, redovnika i redovnica te vjernikâ laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za te teme.
Obavijesti u vezi s održavanjem Teološko-pastoralnog tjedna zainteresirani mogu dobiti u Tajništvu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlaška 38; tel.: (01) 4890 402; fax (01) 4814 704 te na e-mail: kbf@theo.kbf.hr.
Rezervacije smještaja primaju se u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska cesta 106, p.p. 110, 10000 Zagreb; tel.: (01) 4697 222; faks: (01) 4680 441.
Rad Tjedna započinje u utorak 25. siječnja u 9 sati. Nakon pozdravnih riječi, prvo predavanje "Svećenik nove evangelizacije" održat će nadbiskup Salvatore Rino Fisichella koji se nalazi na čelu Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije. Nakon predavanja slijedi rasprava, te u 12 sati euharistijsko slavlje.
Popodnevni dio prvog dana TPT-a započinje u 15.30 sati predavanjem "Čovjekovo egzistencijalno uporište danas" koje će održati dr. Stjepan Radić. Nakon rasprave predavanje "Učiti vjerovati. Vjera kao ishodište i cilj nove evangelizacije" održat će dr. Željko Tanjić.
U srijedu 26. siječnja u 9 sati predavanje "Iskustvo nove evangelizacije u Hrvatskoj" održat će dr. Tomislav Ivančić. Slijedi predavanje "Prvi evangelizacijski val" dr. fra Domagoja Runje, te u 11.45 sati euharistijsko slavlje. U popodnevnom dijelu programa s početkom u 15.30 sati predavanje "Kršćanska vjera i helenistička kultura: između susreta i sraza, izazova i blagoslova" održat će dr. Ivan Bodrožić, a potom će dr. Nela s. Veronika Gašpar održati predavanje "(Ne)razumljivost teološkog govora u suvremenom svijetu".
Posljednjeg dana TPT-a, u četvrtak 27. siječnja, u 9 sati dr. Ružica Razum održat će predavanje "Prema novom govoru vjere u katehezi", a potom dr. Jerko Valković predavanje "Evangelizacija u eri medija: mogućnosti i problemi komuniciranja".
U 11 sati je plenarna rasprava, a TPT će u 13 sati zatvoriti dekan KBF-a dr. Josip Oslić.

- (IKA/TU) –"Svjedoci života i smrti Ivana Burika" naslov je knjige dokumenata koja će biti predstavljena 26. siječnja u sklopu Teološko pastoralnog tjedna u Zagrebu, u Dvorani Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu (Voćarska 106) s početkom u 18 sati.
Knjigu izdaje Udruga dr. Ante Starčevića – Tovarnik, a predstaviti će je gospićko-senjski biskup Mile Bogović, akademik Stjepan Damjanović, dr. Ante Nazor, književnica Nevenka Nekić i predsjednik Udruge Antun Ivanković.
Predgovor knjizi napisao je đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, a sadržaj donosi sabranu dokumentaciju o tragediji ne samo svećenika Ivana Burika, nego i Tovarnika te šireg područja Srijema u Domovinskom ratu. Po prvi put sabrane su i objavljene izjave tridesetak vjerodostojnih svjedoka, fotografije staroga i novog Tovarnika, zapisi u likovnoj i drugim umjetnostima o mučeniku Ivanu Buriku, a posebnu vrijednost predstavlja niz istinitih imena.

- (IKA) – Susret Hvarana održat će se u srijedu, 26. siječnja u župi sv. Petra, ap. u Vlaškoj 93 u Zagrebu. Susret započinje misnim slavljem u 18 sati, a potom slijedi druženje u župnoj dvorani.

- (IKA) – Kršćanski akademski krug priređuju okrugli stol na temu "Tragom kršćanskog personalizma" koji će se održati u srijedu 26. siječnja 2011. od 17 sati u dvorani "Margarita Peraica" pri Hrvatskome katoličkome liječničkom društvu, Praška 6, II. kat (Marićev prolaz, prvi ulaz desno). Izlaganja će održati p. Ivan Šestak: "Tragom kršćanskog personalizma – uz knjigu Kršćanski personalizam. Stjepan Tomislav Poglajen: Govori, članci, studije (2010.)"; Ivan Supičić: "Tragom manifesta Kruga 'U službi čovjeka i zajednice' (uz poglavlje II/1: Za rehabilitaciju osobe)" a završna je tema "Što je kršćanski personalizam?". (I. Supičić, p. I. Šestak, N. Šimac, F. Zenko). Voditelj i moderator je Ivan Supičić, a organizator Dan Đaković.

- (IKA) - Uredništvo Žumberačkog krijesa u suradnji s Gradskim poglavarstvom grada Ozlja organizira u četvrtak 27. siječnja u 18 sati u Gradskoj vijećnici predstavljanje novog broja toga godišnjaka za 2011. godinu. O nadolazećem jubileju 400. godišnjice Marčansko-križevačke biskupije govorit će križevački biskup Nikola Kekić, o grkokatoličkom žumberačkom izdavaštvu vikar Mile Vranešić, a o novom broju godišnjaka govorit će kustosica Muzeja grada Ozlja Branka Stergar. Predsjednik Žumberačkog ekološkog društva Josip Šintić podnijet će izviješće o radu te važne institucije za ekološko očuvanje Žumberka.

- (IKA) - U Križevcima će od četvrtka 27. do nedjelje 30. siječnja biti održani 3. dani hrvatskih svetaca i blaženika. Ove će godine pretprogramom i euharistijskim slavljima biti tematiziranim blaženi: Marija od Propetoga Isusa Petković, bl. Ivan Merz, bl. Augustin Kažotić te sv. Marko Križevčanin, dok je popratni, kulturni dio manifestacije zamišljen s otvorenjem izložbe, predstavljanjem knjige, projekcijom dokumentarnoga filma, radionicama za djecu te s predstavljanjem medalje – na temu hrvatskih svetaca i blaženika.
Manifestacija će započeti u četvrtak 27. siječnja u 18 sati u križevačkoj župnoj crkvi Sv. Ane svečanošću otvorenja dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika Krešimir Žinić i Ivan Novak. Kako je taj dan posvećen bl. Mariji od Propetoga Isusa Petković, tako će molitveni, književni i glazbeni program posvećen najmlađoj hrvatskoj blaženici izvesti njezine sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa. Ta će družba zajedno sa zborom župe sv. Mirka iz zagrebačkih Šestina glazbeno obogatiti misno slavlje koje će u 18:30 sati predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 19.45 sati biti održan program pod nazivom „Slava zasja svemu rodu našemu" u sklopu kojeg će biti otvorena izložba skica za vitraje s likovima hrvatskih svetaca i blaženika poznatoga akademskog slikara Branimira Dorotića. U programu otvorenja će uz domaćine križevačkog gradonačelnika Branka Hrga i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena sudjelovati direktorica Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato" iz Zagreba Ksenija Abramović, koja i organizira tu izložbu, likovni kritičar i kustos Umjetničkoga paviljona u Zagrebu Stanko Špoljarić, ravnatelj Gradskog muzeja u Križevcima Zoran Homen te sam autor izložbe Dorotić. U duhovno-glazbenom programu nastupit će mezzosopranistica Nera Gojanović, pijanistica Gordana Pavić te dramski umjetnik Tomislav Martić. Kroz program će voditi Tanja Baran.
Drugi dan manifestacije, petak 28. siječnja, bit će u čast bl. Ivana Merza. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen najmlađem hrvatskom blaženiku od 18 će sati u crkvi BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina (Koruška) izvesti postulator za proglašenje svetim bl. Ivana o. Božidar Nagy, koji će pola sata poslije i predvoditi euharistijsko slavlje. Pjesmu će na misi predvoditi zbor mladih križevačkih župa. U 19.45 sati u Hrvatskom domu u središtu grada bit će predstavljena knjiga dr. Ivana Damiša „Svjedoci evanđelja. Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata". U predstavljanju knjige, koju je objavio Glas Koncila, uz autora će sudjelovati direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić te mons. Vladimir Stanković, dok će u glazbenom dijelu nastupiti Vokalni sastav „Allegro".
Trećega dana, u subotu 29. siječnja, cjelokupan će program biti posvećen bl. Augustinu Kažotiću. U crkvi BDM žalosne i sv. Marka Križevčanina (Koruška) pretprogram će od 18 sati izvesti dominikanski studenti iz Zagreba, a euharistijsko će slavlje od 18.30 predvoditi provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić. Glazbeno će misu obogatiti „Osvit" – zbor mladih župe bl. Augustina Kažotića Peščenica – Zagreb. Nakon mise u Hrvatskom će domu od 19.45 biti održana projekcija dokumentarnoga filma „Blaženi Augustin Kažotić – biskup siromaha i pomirenja" autora Nene Kužine. Toga dana u jutarnjim i ranim popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15 sati. Voditeljica toga sadržaja bit će Vlasta Kliček, glazbeni gost je Čedo Antolić, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik Mak.
Posljednjega dana manifestacije, u nedjelju 30. siječnja, program će biti posvećen trećemu hrvatskom svecu – Marku Križevčaninu. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen sv. Marku u 9.30 sati u crkvi Sv. Ane izvest će Obiteljska zajednica župe sv. Ane, nakon čega će u 10 sati uslijediti misno slavlje koje će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Na misi će pjevati župni zbor. To će misno slavlje prenositi Hrvatska televizija na 2. programu. Manifestacija će završiti u crkvi Sv. Ane u 11 sati predstavljanjem medalje s likom sv. Marka Križevčanina poznatoga akademskog kipara i medaljara Damira Mataušića.
Treće dane hrvatskih svetaca i blaženika - pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije - u zajedništvu organiziraju križevačke župe: sv. Ane te BDM žalosne i sv. Marka Križevčanina te Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić", uz suradnju: Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato" iz Zagreba, Dječjeg mjesečnika Mali koncil – MAK, Gradskog muzeja Križevci, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković", Glazbene škole Alberta Štrige, Osnovne škole Vladimira Nazora i Turističke zajednice Križevci. Detaljnije se o programu može doznati na stranici: www.udruga-drstjepankranjcic.hr ili na brojevima mobitela: 091 6640 850, 098 315 475.

- (IKA) – Godišnja skupština Hrvatskoga društva katoličkih novinara održat že se u četvrtak, 27. siječnja u Zagrebu, u franjevačkom samostanu na Kaptolu 9, s početkom u 16.30 sati. Nakon radnog dijela skupštine zajednička je misa u crkvi Sv. Franje koju predslavi mons. Ivan Miklenić, glavni urednik "Glasa Koncila".

- (IKA) – "I stadoše se veseliti" tema je duhovne obnove od četvrtka 27. do nedjelje 30. siječnja u samoborskom "Taboru". Vodi je fra Zvjezdan Linić, a prijave se primaju na tel. 01/3369 – 781 (radnim danom od 8 do 14), na mob. 091/5986-972, faksom 01/3361–844 te e-mailom info@tabor.com.hr.

- (IKA) - U okviru manifestacije "3. dani hrvatskih svetaca i blaženika" u petak 28. siječnja u 19.45 sati u Hrvatskom će domu u središtu Križevaca biti predstavljena knjiga dr. Ivana Damiša "Svjedoci evanđelja. Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata".
U predstavljanju knjige, koju je objavio Glas Koncila, uz autora će sudjelovati direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić te mons. Vladimir Stanković.
U glazbenom će dijelu nastupiti Vokalni sastav "Allegro".

- (IKA) – U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu, u petak, 28. siječnja nakon večernje mise s početkom u 19.30 sati održat će se molitveno bdjenje na temu "Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji".
Bdjenje organiziraju bogoslovi franjevaca konventualaca i mladi župe sv. Antuna Padovanskoga, a voditelj će biti fra Tomislav Cvetko, OFMConv.

- (IKA) – Trodnevnicom od petka 28. do nedjelje 30. siječnja salezijanska župa Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu duhovno se pripravlja za proslavu blagdana sv. Ivana Bosca, utemeljitelja družbe salezijanaca (SDB). U župnoj crkvi – svetištu Sveta Mati Slobode na Jarunu u 18.30 krunica je s pobožnostima, u 19 sati propovijedana misa. Kroz tri večeri predslavi je don Damir Stojić, kapelan zagrebačkih sveučilištaraca. U nedjelju 30. siječnja na uočnicu salezijanske svetkovine, u velikoj dvorani jarunskog svetišta u 20 sati prigodan je duhovno-glazbeni program. Na temu života i duhovnosti sv. Ivana Bosca, priređuju ga i vode salezijanci suradnici, animatori i mladi. Na sam blagdan sv. Ivana Bosca u ponedjeljak 31. siječnja svečana služba Božja je večernja, u 19 sati predslavi je Domagoj Matošević, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije uz župnika don Antu Vasilja, i ostale svećenike.

- (IKA) – Redoviti mjesečni susret Zajednice karmelskih laika održat će se u petak, 28. siječnja u 19 sati u samostanu karmelićanki, Vrhovec 29 u Zagrebu. U tijeku susreta don Anton Šuljić održat će predavanje "Srce u Bibliji".

- (IKA) – Trodnevnicom od 28. do 30. siječnja u 18 sati, salezijanska župa Marije Pomoćnice na splitskom Kmanu, pripravlja se za proslavu blagdana sv. don Ivana Bosca utemeljitelja družbe salezijanaca (SDB ) u ponedjeljak 31. siječnja. U župnoj crkvi na Kmanu mise trodnevnice predvodi don Ivan Stojanović, donedavni višegodišnji misionar u Africi. Svaku večer nakon mise salezijanski animatori i mladi priređuju duhovno-kulturni program u župnom Omladinskom centru "Ivan Pavao II.". U ponedjeljak 31. siječnja na sam blagan sv. Ivana Bosca, svečana koncelebrirana misa je u 18 sati, predvodi je don Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivan Bosco uz župnika don Stjepana Matijevića.

- (IKA) - Plenarna skupština Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH održat će se 28. i 29. siječnja u zagrebačkom samostanu sv. Leopolda B. Mandića. Na sjednici će razna radna tijela i povjerenstva podnijeti godišnje izvještaje kao i planove za novu godinu.

- (IKA) – Župa Sv. Ivana Bosca u Podsusedu, u ponedjeljak 31. siječnja slavi blagdan svog župnog nebeskog zaštitnika, don Ivana Bosca, utemeljitelja družbe salezijanaca. Od 28. do 30. siječnja u 18.30 sati je trodnevnica, predvodi je i propovijeda vlč. Đuro Zrakić, višegodišnji župnik u Njemačkoj, koji će poslije večernje mise u crkvi prezentirati svoje knjige s obiteljskom i "gastarbajterskom" tematikom. U nedjelju 30. siječnja nakon večernje mise župni tamburaški sastav mladih priređuje koncert . U ponedjeljak 31. siječnja na sam blagdan svečana misa je u 18.30 sati. Koncelebraciju predslavi župnik župe sv. Blaža mons. Zvonimir Sekelj.

- (IKA) – U salezijanskoj župnoj crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji, Omiška 10, u subotu 29. siječnja u 20 sati (nakon večernje mise) održava se međunarodni festival duhovne glazbe "Don Bosco fest 2011.", koji već tradicionalno organizira Povjerenstvo za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivan Bosco.

- (IKA/TU) – Mjesečni susret članova Pokreta Božanskom milosrđa održat će se 29. siječnja u crkvi Sv. Josipa sestara karmelićanki u Đakovačkoj Breznici. Duhovni program započinje u 17 sati, a sadržavat će misu i klanjanje.

- (IKA) – "Želimo mir u Svetoj zemlji" moto je ovogodišnjeg 3. Međunarodnog dana molitve za mir u Svetoj zemlji, koji se održava pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za pravdu i mir. Dan neprekidnog 24-satnog moljenja, ove godine od subote 29. na nedjelju 30. siječnja, rađa se iz htijenja da se na konkretan način intenzivnim molitvenim danom založi za mir u Svetoj zemlji, prenosi siječanjski Franternitas.

- (IKA) – Nacionalno hodočašće sv. Filomeni u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, peto po redu održat će se u subotu 29. siječnja.
Okupljanje hodočasnika je od 10.30 sati, a potom će u 11 sati biti upućena riječ pozdrava i predstavljeno svetište Majke Božje Molvarske u kojem se čuva kip sv. Filomene.
Euharistijsko slavlje u 11.15 sati predvodit će o. Ivan Poleto, OFMConv. Pobožnost s pjevanjem marijanskih pjesama i procesija oko glavnog oltara je u 12 sati, ručak je u 12.30 sati, a procesija do zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske počinje u 14 sati. Predstavljanje čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske bit će u 14.30 sati, a nakon povratka u procesiji u župnu crkvu održat će se euharistijsko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, upoznavanje sa životom sv. Filomene i pobožnošću toj svetici. Hodočašće će završiti u 17.30 sati.
Voditelji hodočasničkih skupina pozivaju se najaviti broj autobusa/hodočasnika do 26. siječnja. Župa Molve u suradnji s jednim mjesnim ugostiteljskim obrtom organizira hodočasnički ručak. Dodatne obavijesti o samom hodočašću mogu se dobiti na info@zupa-molve.com

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za blagdan zaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Vlaha, biskupa i mučenika započinje u nedjelju, 30. siječnja. Ovogodišnji predvoditelj trodnevnice je isusovac o. Mirko Nikolić. Svake večeri (30.1., 31.1.,1.02.) misa s propovijedi u crkvi Sv. Vlaha započinje u 18 sati, a nakon mise učenici dubrovačkih osnovnih škola izvest će program pod nazivom "Učenici sv. Vlahu".

- (IKA) – Križevački biskup Nikola Kekić predvodit će u nedjelju 30. siječnja u 17 sati u križevačkoj grkokatoličkoj katedrali arhijerejsku liturgiju u povodu blagdan Tri svetitelja (Bazilija Velikoga, Ivana Zlatoustoga i Grgura Nazijanskoga) koji su nebeski zaštitnici Križevačke biskupije. Liturgijsko slavlje pjevanjem će uzveličati katedralni zbor.

- (IKA) – Zimsko planinarsko hodočašće u kapelu Sv. Ilije na Svetoj Geri bit će u nedjelju 30. siječnja. Liturgijsko slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

- (IKA/TU) – Misa uz prijevod na znakovni jezik za osobe oštećena sluha iz Osijeka i okolice bit će održana 30. siječnja u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla apostola u Osijeku s početkom u 8.30 sati.

- U svoje redove i ove godine povodom blagdana Don Bosca primaju se salezijanski suradnici. Oni se ovih dana intenzivno pripremaju. Na misi u nedjelju 30.1.2011 u crkvu Marija Pomočnica na Knežiji u Zagrebu u 12 sati bit će primljeni u udruženje Salezinanskih suradnika. Bit će primljeno novih 10 suranika od kojih neki su od samih početaka aktivni kod Salezijanaca.

Post je objavljen 24.01.2011. u 09:54 sati.