Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Koko na velikom ekranu!

Ovu nedjelju sam proveo sa ženom na pomalo neobičan način - iako je bio lijepi dan nismo otišli na izlet, nismo se ni šetali po gradu, nismo se ni ostali zabavljati sa klincima kod kuće ... već smo otišli u kino u Novo Mesto, u susjednu nam Sloveniju.

E sad, pitate se vi, koji nas je vrag tjerao da u kino idemo baš u Sloveniju, kao da nema dovoljno multiplexnih zagrebačkih dvorana? Razlog za odlazak u Novo Mesto je bio vrlo prozaičan: film koji smo željeli pogledati nije (nadam se samo zasad!) moguće pogledati kod nas. A to je bio slovenski omladinski film "Gremo mi po svoje" (u hrvatskim novinskim člancima preveden kao "Na naš način") koji u Sloveniji obara sve rekorde gledanosti i vjerojatno će vrlo skoro postati najgledaniji slovenski film svih vremena. Naravno, možete se vi osmjehnuti na tu činjenicu, no stvari su takve da je taj film gledalo više gledalaca nego vjerojatno sve hrvatske filmove snimljene u zadnjih 5 godina zajedno.

Sve u svemu, film je vrlo simpatičan i zabavan (radnja prati odred izviđača na ljetnom logorovanju - vidi kratki opis na Wikipediji), odličnu najavu možete pogledati par redaka niže, a isto tako vrijedi poslušati glavnu muzičku temu filma popraćenu nizom scena:


Najava filma.


Glavna muzička tema filma.

A sve to me je navelo na pomisao: zašto se tako rijetko viđaju dobri hrvatski dječji filmovi i zašto do sada još nikad nije snimljen neki omladinski film čija se radnja zbiva u Zagrebu. Serija je bilo, sjetimo se samo odličnih "Smogovaca"! (vidi OVDJE i OVDJE), pa i "Lažeš Melita", "Operacija Barbarossa", no što je sa filmovima?


Uvodna špica "Smogovaca".

No, ipak nije sve tako crno, naime krajem prošle godine je snimljen film po romanu Ivice Kušana "Koko i duhovi" čija se radnja dešava baš u Zagrebu, u Peščenici, pored Heinzelove ulice (tek par stotina metara od Naselka, domicilnog kvarta "Smogovaca"!). Više o tom filmu pogledajte OVDJE i OVDJE ...


Glavni dječji glumci pričaju priču filma.

... a ja se nadam da će on opravdati očekivanja (moja su visoka, "Koko i duhovi" je jedna od mojih prvih knjiga koje sam samostalno pročitao tamo negdje sredinom prvog razreda i već samim time zauzima posebno mjesto u mome srcu!)
(a isto tako se nadam da će kad-tad netko ekranizirati "Maturante" od Ivice Ivanca!)



Post je objavljen 23.01.2011. u 22:44 sati.