Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pzkpfwtiger

Marketing

Neobična oklopna vozila Trećeg Reicha

Drugi svjetski rat izrodio je raze ideje i izume, no posbena kategorija se oklopna vozila Trećeg Reicha, koja su bila vrlo neobična, a neka od njih su čak dogurala dalje od papira, te su napravljeni prototipovi.

Kugelpanzer

Najmanji od oklopnih vozila je Kugelpanzer, od kojih je poznat samo jedan jedini model koji je danas izložen u Kubina muzeju u Rusiji. Pretpostavlja se da je služio kao izviđačko vozilo. Imao je oklop debeo 5mm, pokretan je bio dvotaktnim motorom i mogao je primiti samo jednu osobu.

Panzer VIII Maus

Maus (prijevod: "miš") bio je Njmački superteški tenk koji je čak doživio izradu prototipa. Bio je težak 188 tona, oklopa debela do 240mm, a naoružan sa 12.8mm KwK 44/L55. Pogonio ga je Maybachov motor od 1200KS, no unatoč tome nije mogao postići brzinu veću od 13km/h.

Landkreuzer P. 1000 Ratte

Još jedan njemački superteški tenk, po planovima težak 1000 tona. "Landkreuzer", tj. kopnena krstarica Ratte ("štakor") koristio bi naoružanje od velikih pomorskih brodova, a podvozje bi mu bilo tenkovsko. Zamišljeno je da ga pokreću 2 MAN-ova motora svaki po 8500KS-a. Glavno naoružanje bi mu bila dva 280mm brodska topa.

Landkreuzer P. 1500 Monster

Najveći zamišljeni tenk, težak 1500 tona. Koristio bi naoružanje od 800mm, što bi ga činilo jednim velikim atriljerijskim topom dometa do 37 kilometara. Naravno, ovaj projekt, kao ni Ratte nisu dospjeli dalje od nacrta.

Post je objavljen 23.01.2011. u 22:15 sati.