Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

Kako nastaviti dalje ?

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

Naučili ste pravila bridža i htjeli bi napredovati ? Bridž zajednica nudi mogućnosti za učenje, zabavu i poboljšanje igre. Čitanje bridž knjiga i članaka će vas zabaviti i podučiti o tehnici igre. Napisano je mnoštvo knjiga na engleskom jeziku, a objavljivano je i na hrvatskom. Važno je pri tome da uvijek čitate tekstove prilagođene vašem nivou znanja. Gotovo svi dobri igrači čitaju, ne samo zbog učenja nego i zbog mentalnog treninga. Tekstovi su pisani u obliku kviza i njihovo rješavanje je dobra individualna vježba. Čitanje oponaša igranje.

Grupa igrača koja bi htjela prezentacije i predavanja može naći mentora na internetu ili obližnjem bridž klubu. Bridž klub u Dubrovniku ima prostorije u Širokoj Ulici 4 u Starom gradu i okuplja se utorkom navečer. Web stranica kluba je http://www.crobridge.com/clubs/dubrovnik/ . Klubovi organiziraju napredne tečajeve, a na internetu ima puno web stranica gdje su prezentacije bridž tehnika. Na Bridge Base Online serveru su česta predavanja i prijenosi važnih bridž mečeva sa komentarima.

Čitanje je zabavno i korisno ali nije dovoljno. Kao i u svim sportovima potrebno je igrati da bi napredovali i uživali u igri. Postoje dva tipa ljudi: jedni moraju dobro naučiti gradivo da bi došli igrati dok bi drugi igrali odmah iako znaju samo držati karte. Odaberite pristup koji vam više odgovara, ali igrajte što više možete. Ako pronađete jake protivnike još bolje - tako se brže uči (iako manje zabavno). Nemojte početi igrati nekoliko nivoa previsoko u odnosu na znanje i mogućnosti jer ćete biti previše zbunjeni a ometati ćete druge igrače.

Igrati možete kod kuće, u školi, vanka ili u bridž klubu. Prvo nađite grupu igrača koji su otprilike jednake kvalitete ili malo bolji pa igrajte sa njima da razvijete potrebnu koncentraciju (i kondiciju - nije lako igrati i do četiri sata turnir). Na turnir u klub dođite prvi put kibicirati da se upoznate sa odigravanjem i atmosferom.

Igrajte i na internetu. Spominjao sam već BO Server koji je standard za bridž igranje. Registrirajte se (besplatno) i igrajte (besplatno). Dobra je prilika da bez partnera igrate i vježbate jer ćete uvijek naći tri igrača za igru. Sa svojim partnerom na BBO serveru svakodnevno vježbam licitaciju.

Za kraj slijedi deset savjeta R.Richardsa za učenje bridža:

1. Učite kod dobrog učitelja
2. Igrajte sa boljim igračima
3. Promatrajte kako vrhunski igrači igraju
4. Čitajte, rješavajte probleme u časopisima (i na internetu)
5. Vježbajte kod kuće: podijelite karte i igrajte sa otvorenim kartama za sva četiri igrača
6. Vježbajte pamćenje odigranih karata: prvo za jedan štih, pa za drugi štih i tako sve više
7. Promatrajte ljude i naučite čitati njihovo ponašanje za stolom
8. Ne procjenjujte samo po rezultatu
9. Ne igrajte ni sporo ni prebrzo
10. Izgradite reputaciju pouzdanog partnera

Prethodni: Ponašanje

Post je objavljen 22.01.2011. u 07:08 sati.