Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

1.5. Ponašanje

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

Principi po kojima se igrač ponaša za stolom su sastavni dio igre. Svaki novi igrač treba naučiti i poštovati ove principe kao pravila bridža. Igrači nesvjesno donesu sa sobom stav i ponašanje iz drugih igara. To uzrokuje probleme i razmirice pri susretu sa iskusnim bridžistima ili prilikom igranja na bridž turniru. Prihvatite ove naputke uz učenje bridža i uvijek ćete biti rado viđen gost na bridž turnirima. Sva pravila i procedure u ogranju bridža su popisane u kodeksu: International Code Laws of Duplicate Bridge - 2007 i tu ima poglavlje o ponašanju. Ukratko:

Partneri komuniciraju isključivo licitima i odigranim kartama. Ne smijete napraviti nikakvu gestu ili pokret koji bi partneru mogao nešto reći, ne smijete postaviti usputna pitanja o igri ili komentirati igru i ne smijete koristiti posebne izraze, grimase, brzu ili sporu igru kako bi pokazali partneru što treba napraviti. Također ne smijete uzeti u obzir što vam partner sugerira svojim ponašanjem.

Iskusni igrači će prihvatiti povremenu početnikovu pogrešku i uputiti ga, ali s vremenom će zahtjevati ispravno ponašanje. Stalno krivo ponašanje vodi do isključenja iz društva. Evo primjera koje treba izbjegavati:

NE IZMIŠLJAJTE POSEBNE IZRAZE ZA LEGALNE GOVORE

Prepričat ću vam slučaj sa jednog prvenstva bivše države. Slovenački par je koristio za licit jedan tref dva izraza: 'jedan tref' i 'jedan križ'. Jasno svaki govor je pokazivao različiti tip ruke. Isključeni su sa takmičenja i suspendirani.

NE MJENJAJTE BRZINU IGRE I LICITACIJE

Najčešći primjer je brza i glasna kontra igrača koji vidi da će protivnici pasti uz veliku kaznu. Tako pokušava spriječiti partnera da nastavi dalje licitirati. Obratni slučaj je spora i tiha kontra kada igrač nije siguran u kaznu pa sugerira partneru da nastavi licitirati. Ne smijete imati ovakve dogovore. U bridžu se mora ponekad razmisliti i nesvjesno izaći iz tempa. Zato svaki put razmislite jednu dvije sekunde i kada nemate tešku odluku.

NE RADITE ZAKLJUČKE NA OSNOVU BRZINE PARTNEROVE IGRE ILI LICITACIJE

Kad partner razmišlja dugo i onda pasira jasno je da pokazuje svoje vrijednosti. Vi ne smijete koristiti tu informaciju prilikom svog govora. Dakle nakon pauze u igri ili razmišljanju po d povećalom je partner a ne prekršitelj. Igrače koji koriste partnerova kolebanja (licitiraju bez dovoljno vrijednosti nakon partnerovog sporog pasa i slično) slobodno izbjegavajte jer ne zaslužuju bolje.

NE RADITE GESTE NITI GRIMASE

Ne lupajte kartama po stolu i ne komentirajte partnerovu igru kad ste nezadovoljni. Bolje iskoristite tu energiju da nađete izlaz iz novonastale situacije: spasite što se spasiti dade. Pogotovo nemojte davati mote - pokrete koji sugeriraju neku igru (poput tučem i strišo u treseti).

NE KOMENTIRAJTE IGRU DOK TRAJE DJELJENJE

Ne komentirajte igru. Možete razgovarati sa partnerom i protivnicima o svemu što vam srce poželi dok im ne smetate: ali ne smijete reći ništa što bi moglo asocirati na djeljenje koje se upravo igra.

NE RAZMIŠLJAJTE DUGO DA ZAVARAVATE PROTIVNIKE

Imate singl? Odigrajte ga odmah. Namjerno zatezanje i zastajkivanje u toku igre bez razloga kako bi zavarali protivnike je težak prekršaj te uvijek pokrene svađu za stolom.

Ukratko komunicirajte sa partnerom samo odigranim kartama i dozvoljenim govorima. Nikako drukčije!

Prethodni: Tko je mrtvac? Sljedeći: Kako nastaviti dalje?

Post je objavljen 20.01.2011. u 07:39 sati.