Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Tribina: O stvarnosnoj poeziji




Tribina u Knjižari Ljevak : O stvarnosnoj poeziji
u srijedu, 26. siječnja 2011. u 19:30 sati


'Stvarnosna' proza i 'stvarnosna' poezija pojmovi su koji se već više desetljeća koriste u pisanju o književnosti. Koliko se oni prepoznaju u djelima hrvatskih autora, gdje je terminu 'stvarnosna' poezija korijen i možebitno opravdanje, na koje hrvatske autore mislimo koristeći sintagmu 'stvarnosna poezija' te o kojoj se konkretno produkciji radi bit će govora i razgovora s gostima tribine Anom Brnardić, pjesnikinjom i urednicom, Ivicom Prtenjačom, pjesnikom i prozaikom te Branislavom Oblučarom, pjesnikom, esejistom, književnim kritičarom i znanstvenim novakom na FFZG.

Kontroverzan je pojam vraćen u književnu igru zahvaljujući Damiru Šodanu i njegovoj nedavno objavljenoj antologiji Drugom stranom. Hrvatska je poezija, misli Šodan, predugo bila tek 'strogo intelektualna i samodopadna disciplina', što su mnogi možda i mislili, ali se tek Šodan usudio to i artikulirati. Šodan zagovara povratak Poeziji – pjesništvu Kavafisa, Miłosza, Herberta, Cardenala, Montalea, Simica, Enzensbergera, dakle Najboljem od Najboljeg... 'čistoj' poeziji, Poeziji bez trikova, odnosno poeziji koja se ne skriva iza skuta Teorije i Jezika.

U knjižari Ljevak na Trgu bana Josipa Jelačića u srijedu, 26. siječnja u 19 i 30 bit će odgovora na neka od mnogobrojnih pitanja koje stvarnost 'stvarnosne' poezije postavlja.

Tribinu uređuje i vodi Astrid Pavlović.




Post je objavljen 25.01.2011. u 06:35 sati.