Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

1.3.2.c Kontra i rekontra

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

2. Dozvoljeni govori:
* a. Liciti: od jedan do sedam zajedno sa bojom ili bezadutom. Bezadut je vrjedniji od svih boja.
* b. Pas ili dalje
* c. Kontra
* d. Rekontra



Kontra je govor koji poduplava sve kazne i nagrade. Preporučam da prvo pročitate značenja govora. Možete licitirati kontru samo na protivnički govor. Kontrirati možete i nakon dva pasa, a svaki sljedeći govor osim pasa je poništava.

WNES
-PassPass1
1XPass


West je licitirao jedan herc nakon Southovog otvora. North je kontrirao jedan herc što je na dijagramu prikazano sa oznakom X. Kad bi slijedila tri pasa završni kontrakt ostaje 1 herc u kontri. Po završetku kontrakta ako EW par ne naprave 1 herc, kazna i upis NS para je znatno pojačana. Ako Westnapravi herc kontrakt njegov upis i nagrada je poduplan. Svaki prekoštih koji napravi nosi puno više nego inače. Ako netko od igrača nastavi licitirati njegov govor poništava kontru.

WNES
Pass1Pass1
Pass2PassPass
X3PassPass
Pass


South ne može kontrirati jedan karo jer je East licitirao jedan herc pa bi kontra vrijedila za herc govor. East kontrira dva aro ali tu kontru poništava West govorom tri karo.Slijede tri pasa i konačni kontrakt je tri karo bez kontre. East je mogao kontrirati tri karo da je htio ali se odlučio na pas.

WNES
Pass44Pass
?


South ne može kontrirati jer je zadnji govor napravio njegov partner. Bilo bi zgodno sa jakim kartama kontrirati vlastiti kontrakt ali to tako ne ide.

Možete dati rekontru ako su vas protivnici kontrirali, jedini je uvjet da između kontre i rekontre nije bilo drugih govora osim pasa. Rekontra dodatno povećava nagrade i kazne na djeljenju.

WNES
-PassPass1
1XPassPass
XXPassPassPass


North je kontrirao Westov prelicit jedan herc. Nakon dva pasa West je licitirao rekontru što je na dijagramu označeno oznakom XX.

WNES
1XPass2
2XXX3
PassPass3Pass
PassPass


North je propustio rekontrirati otvor nakon Westove kontre jedan pik ali je iskoristio priliku da rekontrira u drugoj rundi. Kontru i rekontru poništio je East sa govorom tri karo. Konačan kontrakt je tri pik a izvođač je South jer je prvi spomenuo pik.

U bridžu postoji samo jedan nivo kontre i rekontre za razliku od drugih igara poput igre BackGammon. Završni kontrakt može biti kontriran, rekontriran ili bez kontre.

Prethodni: Ciljevi licitacije Sljedeći: Značenje govora

Post je objavljen 18.01.2011. u 07:57 sati.