Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pzkpfwtiger

Marketing

Pješadijsko naoružanje Njemačke, SAD-a i Rusije u 2. svjetskom ratu

U ovoj prvoj temi pozabavit ću se sa pješadijskim naoružanjem triju zaraćenih strana (iako ih je bilo i više): Njemačke, Rusije i SAD-a. Krenimo redom.

Pješadijsko naoružanje može se podijeliti u nekoliko kategorija:
- poluautomatske puške i repetirke
- automatske puške (u kasnijim faza rata javlja se i prva jurišna puška)
- mitraljezi
- protutenkovske naprave

Od naoružanja bilo je još toga, no ovo su glavne kategorije.

Poluautomatske puške i repetirke
Njemačka
Njemačka je koristila staru i iskušanu Mauserovu karabinku repetirku K98k. Imala je spremnih od 5 metaka kalibra 8mm. Puško je u to vrijeme bila pomalzo zastarjela, pošto su amerikanci već koristili poluautomatske puške, a u ruskim zimama bila je i sklona zaglavljivanju.


Što se tiče automatskih pušaka, koristio se MP40, poznatiji kao "šmajser", iako ju Hugo Schmeisser nije proizvodio, nego samo dobavljao municiju. Dizajnirana je u svrhu "čišćenja" rovova od neprijatelja i vrlo dobro je poslužila u gradskoj borbi.


Od mitraljeza najpopularniji bio je MG42 (jugoslavenska verzija "šarac") koji je imao brzinu paljbe preko 1000 metaka u minuti. Američki vojnici su oisivali zvuk koji je proizvodila kao da netko para tkaninu. Pravljena je od utisnutog metala, što je pojeftinilo i ubrzalo proizvodnju.


Od protutenkovsnih parava najvažnije je spomenuti Panzerschrek ("strah tenkova"), jedan od prvih lansera protutenkovsnih raketa.

Kao posebna kategorija javlja se Sturmgewehr (StG44) koja je bila prva jurišna puška na svijetu. Poslije rata neke su pale u ruke Rusima, pa je tako i nastala najpoznatija jurišna puška na svijetu, AK47 (iako tvorac Mikhail Kalašnikov poriče bilo kakvu povezanost sa StG-om, sličnost je očita).

Rusija
Rusi su koristili repetirku Mosin-Nagant kao glavnu pješadijsku pušku koje je držala 5 metaka.
Kao najvažniju automatsku pušku spominjem PPSh-41 (kod nas znan kao "dobošar") koja je imala okrubli spremnik od 100 metaka i brzinu paljbe oko 900 metaka u minuti.

DP se koristio kao mitraljez, a ima je vrlo zanimljiv spremnik izveden kao disk na vrhu puške.

SAD
SAD je bio prva država koja je uvela poluautomatsku pušku redovnu službu, a to je bio M1 Garand. Držao je 8 metaka kalibra .30, a kada bi se svi potrošlili, čuo se glasan "ping".
Automatska puška je bila M1A1 Thompson, poznatiji kao "Tommy gun" iz mafijaških filmova. Bio je vrlo jednostavan za korištenje i ispucavao je metke kalibra .45.

Od mitraljeza tu je M1919 Browning kalibra .30. Imao je brzinu paljbe do 600 metaka u minuti.
Od protutenkovskog oružja treba spomenuti M1 "Bazooka"-u.

Kao posebna kategorija tu se ističe pištolj kalibra .45, M1911A1, koji je ostalo u uporabi do današljeg dana i uskoro će proslaviti 100 godina postojanja.

Post je objavljen 20.01.2011. u 16:00 sati.