Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

1.4.1. Igra, Slem i Rubber

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

Rubber je naziv za jednu partiju bridža. Kad jedan par ostvari dvije igre i dobije bonus Rubber završava. Bonus za dvije igre je 700 a ako su protivnici isto pisali igru onda je 500. Pobjednici su igrači para sa više osvojenih poena. Bonus najčešće garantira pobjedu jer je veći od običnih rezultata tokom Rubbera. Možete odigrati i više Rubbera tokom susreta, svaki se broji za sebe.

Strategija Rubber igre je što prije napraviti dvije igre kako bi se osvojio bonus. Igra je kada izlicitirate i napravite kontrakte koji zajedno vrijede 100 i više poena. To može biti samo jedno djeljenje ili zbrojeno nekoliko njih. Vrijednost kontrakta je napravljeni izlicitirani broj štihova i to:

Minorski kontrakt: 20 po štihu
Majorski kontrakt: 30 po štihu
Bezadutski kontrakt: 40 za prvi štih, 30 za svaki naknadni štih.

Vaša strana izlicitira jedan bezaduta. U igri uzmete sedam štihova, dakle kontrakt je napravljen. Pišete vrijednost izlicitiranih štihova 40 i do igre vam nedostaje još 60. Da ste licitirali i napravili 2NT zaradili bi 70 (40 + 30) prema igri. Tri bez aduta bi donijelo 100 i igru: (40+30+30). Zato kontrakte poput 3NT,4 pik, 4 herc, 5 tref, 5 karo i više nazivamo igrama. 4 pik i 4 herc su igre koje vrijede 120 (4 puta 30) dok su 5 tref i 5 karo igre vrijedne 100 (5 puta 20).

Ako niste u prvom djeljenju izlicitirali igru ipak ste dobro krenuli. Recimo da ste napravili dva pik i upisali 60. Do igre vam nedostaje 40 i bilo koji kontrakt ( 1 bez aduta, dva karo) koji vrijedi 40 ili više dovoljan je za igru. Neiskorišteni bodovi se ne prenose nakon što jedan par ostvari igru.

SLEMOVI

Slemovi su najuzbudljiviji dio bridž igre jer donose velike nagrade uz veliki rizik. Kad napravite izlicitirani kontrakt sa dvanaest štihova to je mali slem, dok je svih trinaest štihova veliki slem. Svaki slem kontrakt istovremeno je i igra. Rizik koji slem nosi je velik: ako ste licitirali šest bez aduta i napravili 11 štihova vaši protivnici pišu rezultat. Izgubili ste priliku na djeljenju gdje ste mogli osvojiti igru. Mogli ste licitirati skromnih tri bez aduta i sa jedanaest štihova igra bi bila vaša. Licitirati i odigrati slem svakom igraču bridža je poseban užitak.

Prethodni: Igra Sljedeći: Štihovi


Post je objavljen 17.01.2011. u 12:34 sati.