Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Vila propuh

Pretpostavljam da vam je poznat izraz "Vila propuh": u doba moje mladosti se tako zvalo svaku ruševnu kuću i općenito svako drugo mjesto kroz koje je hujao propuh, od maksimirskog paviljona do ruševne susjedove šupe. A nema bolje riječi za opisati još jednu od zagrebačkih ruina koja stoji na početku Fraterščice, 10-15 minuta hoda od Črnomerca cestom ka Mikulićima.


Snimio: Vanja

Sama kuća čak i nije toliko spektakularna - iako se vidi da je to nekad bilo fina kuća (rezbarije na zabatu, veranda, betonirane stepenice kroz vrt ...) definitivno nije jedina tog roda u Zagrebu koja ovako neslavno završava svoj život. No, pozicija koju zaposjeda, na brijegu iznad ceste, je impozantna, gotovo je nemoguće ne vidjeti ju kad se vozi od Črnomerca ka Mikulićima.

Posjetio sam ju na samu Staru godinu, za tmurnog, hladnog i pomalo zaleđenog dana i nisam bio raspoložen za detaljno istraživanje niti same kuće niti vrta, no čini se da se u kući okuplja neka lokalna tinejdžerska škvadra, tek koju minutu prije mog ulaska u dvorište iz kuće su izašla dva mladca sasvim pristojna izgleda. A dvorište - duge uske stepenice izazivaju na uspon ka vrhu brijega, možda jednom i krenem tamo.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Tavan je ostao bez prilaza. Snimio: Vanja


Kbr. Fraterščica 3. Snimio: Vanja

Primjetite rezbareni detalj ispod krova!


Snimio: Vanja


Stepenice u vrt. Snimio: Vanja

Prva asocijacija mi je bila: munja udara u kuću! wink


Snimio: Vanja

Post je objavljen 17.01.2011. u 12:00 sati.