Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac-i-djeca

Marketing

Novac i djeca

Siječanj - vrijeme je za „pametnu“ kupnju

Siječanj je mjesec u kojem većini kućanstava dolaze na naplatu nešto veći iznosi računa. Razlog tome je pojačana potrošnja u prosincu, u kojem su izdaci za hranu, odjeću za novogodišnju večer i poklone bili značajni, stoga je teško u potpunosti iskoristiti sve pogodnosti koje donosi siječanj.

Iako smo svjesni da ponekad sniženja nisu značajna, ipak moramo priznati da se uvijek nađe ponešto jako povoljno. Ako ništa drugo, povoljnije nego u sezoni. Treba samo malo potrošiti vremena na obilazak prodavaonica, kako bi se pronašla dobra prilika.

Bilo bi korisno kad bi stekli naviku kupovanja u siječnju odjeće i obuće za sljedeću godinu. Možda čak i poklona koje znate da ionako trebate kupiti tijekom godine. Jednom kad počnete kupovati na sniženjima uvijek ćete to činiti i kao u svemu kad se stekne dovoljno iskustva, tako i u tome ćete biti sve bolji. Jedino što je važno, kako se ne bi „zaigrali“, je imati popis stvari koje su vam potrebne i tražiti samo njih.

Pazite se usputnog kupovanja, ono vas može dovesti u situaciju da trošite novac na stvari koje vam nisu potrebne.

Napravite popis stvari koje trebaju svakom članu obitelji. Nešto starijem djetetu dajte novac da samo kupi odjeću i obuću, ali na način da mu prije objasnite što očekujete da će kupiti (npr. trenirku, tenisice, zimske cipele…). Nemojte s djetetom ulaziti u raspravu oko toga koji bi model ili marku trebao kupiti već to prepustite njemu. Mladi znaju što vole i neka to bude njihov odabir, ono što bi vi kao roditelj trebali odrediti je maksimalan iznos koji može potrošiti na određene artikle. Na taj način dajete djetetu određenu slobodu u odlučivanju, ali mu stavljate na raspolaganje ograničena novčana sredstva i određujete što treba kupiti.

Objasnite djetetu što znače sniženja i kako za iste novce može kupiti više odjevnih predmeta. Kako bi dijete svladalo logiku kupovanja na sniženjima, dajte mu džeparac i recite da sve što ostane nakon što kupi minimalno dogovorene artikle, može zadržati za sebe – to će biti dodatna motivacija da potraži jeftinije artikle, a dio novca uštedi.

vaše financijske savjetnice

Ana & Danijela


Post je objavljen 17.01.2011. u 10:00 sati.