Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

1.1.1. Špil

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

Bridž se igra standardnim špilom francuskih karata koji ima 52 karte. Koristite dva špila za slobodne partije iako možete igrati samo sa jednim. Dok se jedan špil dijeli među igračima, drugi se miješa za sljedeće dijeljenje što ubrzava igru. Špil je podijeljen u četiri boje koje u bridžu imaju rang:

- Pikovi - najviši rang (Spades eng.)
- Herčevi - druga boja po rangu (Hearts eng.)
- Karoni - treća boja po rangu (Diamonds eng.)
- Trefovi - najniža boja po rangu (Clubs eng.)

Dvije najviše boje (pikovi, herčevi) su majori, a druge dvije boje (karo, tref) su minori. Rang boja se koristi u licitaciji.

Svaka boja ima trinaest karata: od najvišeg asa, kralja, dame, dečka, desetke, devetke, osmice, sedmice, šestice, petice, četvrtice, trice do najniže dvice. Označavamo ih u dijagramima sa:

A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2

Najviše karte (A,K,Q,J) zovemo honeri ili slike. Preostale kate u boji u Dubrovniku zovemo lišine. Redoslijed karata u boji primjenjuje se u izigravanju.

Kako bi smanjili potrošnju papira u knjigama o bridžu koristimo dijagrame. Karte prikazujemo simbolom boje i oznakom karte:

A - Pik as
K - Herc kralj
3 - Tref trojka

Kad jedan igrač drži as, kralj, deset i tri u boji tref označavamo sa:

A K 10 3

Igrači za stolom imaju svoja imena po stranama svijeta: North, East, South i West. Članovi para sjede jedan nasuprot drugog. Još trebate olovku i papir da vodite rezultat.

Prethodni: Naučite kako igrati bridž Sljedeći: Priprema za igru

Post je objavljen 12.01.2011. u 09:01 sati.