Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

1.3.4. Licitacija

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

Licitacija počinje kad djelitelj licitira govor i nastavlja se u smjeru kazaljke na satu. Recimo da je North djelitelj i pasira jer nema dobre karte. Sljedeći je njemu s lijeva East. On također pasira. South je treći i otvara jedan karo jer ima dobru ruku sa karonima. Sljedeći je West i on pokazuje svoje herčeve sa jedan herc. North licitira tri tref iako je prethodno pasirao. To je dozvoljeno jer prethodni igračev pas ne završava licitaciju. East pasira. Licitacija je došla do trećeg nivoa i pobjednički par treba osvojiti minimalno devet štihova.

WNES
-PassPass1
13Pass3
Pass3 NTPassPass
Pass


South pokazuje pikove: pik je viša boja od trefa pa ne mora dizati nivo licitacije ako ne želi. West ponovo pasira. North licitira tri bez aduta. Bezadut je najvrjednija boja u licitaciji pa ne mora nuditi viši nivo. East pasira. South pasira. West pasira. Time završimo licitaciju jer ako nastavimo unedogled pasirati otići ćete igrati remi.

Jedini izuzetak od pravila tri pasa je početak licitacije. Nakon tri početna pasa još četvrti igrač mora licitirati. Ako on pasira - gotovo je.

Prethodni: Značenje govora Sljedeći: Igra

Post je objavljen 10.01.2011. u 09:15 sati.