Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Na plac po knjigu: Knjižnica Maksimir na Kvatriću


Snimio: Vanja

Bez puno pompe, još sredinom prošle godine, Zagreb je dobio jednu novu knjižnicu. I to ne bilo gdje, već u širem centru grada, uz samu tržnicu na Kvatriću. Maksimir je pune dvije godine bio bez knjižnice (istina, područni odjek na Ravnicama je radio, no to ipak nije bila ravnopravna zamjena) otkako je radi povrata imovine zatvoren tokom dugo godina korišten prostor u Maksimirskoj 13.

Podsjetit ću vas malo na prošlost knjižnice Augusta Cesarca (kako joj je službeno ime) preuzetu sa njihove web stranice.

1948. - Knjižnica Augusta Cesarca osnovana u okviru Doma kulture III rajona (Maksimir).
1949. - Knjižnica je smještena u samostalni prostor u Maksimirskoj 13. Knjižnica Augusta Cesarca je tada imala svoje ogranke u Županovoj i Petrovoj ulici. U Petrovoj 66a bila je smještena Dječja knjižnica. U Nemčićevoj ulici se nalazila čitaonica koja je također bila u sklopu Knjižnice Augusta Cesarca.
1968. - Knjižnica Augusta Cesarca pripojena je Gradskoj knjižnici.
1990. - Otvorena je Knjižnica Augusta Cesarca u Radauševoj 7
2010. - Otvorena je Knjižnica Augusta Cesarca u Šubićevoj 40.

Ovoj povijesti bih još dodao ispušten podatak da je tokom 70-tih godina Dječji odjel knjižnice bio u baraci uz dječji vrtić u Šrapčevoj ulici. Sredinom 70-tih sam se upisao u tu knjižnicu (moju jubilarnu prvu u životu!) i moji prvi samostalni odlasci u grad tamo negdje sa 10-11 godina su bili vezani upravo uz tu knjižnicu. To je tada za mene bio pravi izlet: šetnja do autobusa, zatim vožnja do ulaza u Maksimirsku šumu (tamo su se tada okretali autobusi za Markuševac i Gornji Bukovac kojima sam dolazio u grad), šetnja uz Maksimirsku cestu do Šrapčeve i knjižnice, posudba knjiga, a zatim šetnja po placu i "Nami" (tada pojmu za modernu trgovinu) te povratak tramvajem do Maksimira i zatim autobusom kući.


Snimio: Vanja

Krajem sedamdesetih sam se preselio među odrasle, u knjižnicu u Maksimirskoj 13 (a još kasnije sam se radi većeg izbora knjiga preselio u knjižnicu "Medveščak" i dalje tokom godina u neke druge knjižnice uz nekoliko godina povratka u Maksimir), a početkom osamdesetih je prostor u dvorištu zgrade u Šrapčevoj napušten. Nešto kasnije nekoliko godina nisam živio u Zagrebu, a po povratku sam se nastanio u zapadnom dijelu grada tako sam izgubio kontakt sa knjižnicom u Maksimiru ... primjetio sam da je prostor u Maksimirskoj napušten, no nisam znao što će se dalje sa njom dešavati ... i tim više me je ugodno iznenadila vijest koju sam saznao pred mjesec-dva da je knjižnica ponovo otvorena (još u svibnju 2010!), ovaj puta u zgradi tržnice "Kvatrić" u Šubićevoj. Naravno, takvo što nije moglo proći bez moga posjeta tako da sam prošli tjedan u čak dvije prigode posjetio knjižnicu.

I, isplatilo se. Iako sama lokacija iznad tržnice i u inače podosta praznoj i sablasnoj zgradi nije obećavala puno činjenica je da je prostor uređen vrlo lijepo i funkcionalno i da je ugodan za boravak. Knjižnica je svijetla, pomalo neobičnog tlocrta (u obliku je kvadrata kojem je u sredini "upisan" još jedan manji kvadrat, soba sa računalima i zaštićenim fondom) i ima sve što jedna knjižnica treba imati: odjel za odrasle, dječji odjel, lijepu igraonicu za djecu do 3 godine i još jedan prostor za veću djecu, odvojenu sobu sa čak 30-tak računala, još jednu sobu za tribine i sastanke te - najveće iznenađenje na kraju - odjel za posudbu audio CD-ova!


Ulaz u knjižnicu. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Na policama još ima dosta mjesta za nove knjige. Snimio: Vanja


Odjel multimedije. Snimio: Vanja


Dječji kutak. Snimio: Vanja


Literatura za omladinu. Snimio: Vanja


Zabava za najmlađe. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pogled na tržnicu iz knjižnice. Snimio: Vanja

Za kraj, evo i jednog članka vezanog uz preseljenje knjižnice prenesenog iz "Vjesnika".

Post je objavljen 14.01.2011. u 22:22 sati.