Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrhb

Marketing

ŠOLA: PUN MI JE KUFER HRVATA

Piše: Ivica Šola

isola@glas-slavonije.hr
Litanija: Pun mi je kufer Hrvata

Objavljeno: 18.12.2010

Pun mi je kufer Hrvata. Ne čitaju strani tisak, ne govore strane jezike, ne putuju, ali zato, kada pljuju po vlastitoj zemlji, rabe rečenicu koja počinje: “U ni jednoj normalnoj zemlji na svijetu”, ili “u svakoj uređenoj zemlji svijeta”. Hrvati jako malo znaju o “ostatku svijeta” i o procesima u istom tom svijetu ali, kada sude o vlastitoj državi, pljuju je usporedbom o “svim normalnim državama” o kojima pojma nemaju, kao i o njihovim problemima i tzv. normalnosti. Na primjer, rijetko koja “normalna država” na Zapadu je zatvorila svog premijera, istraživala jest, iako nisu ništa manje lopine i kriminalci od ovog našeg…
Pun mi je kufer Hrvata. Pljuju po svojim političarima, po njihovoj pokvarenosti i licemjerju, ali će svaki prosječni Hrvat za dvojku iz matematike intervenirati zbog vlastitog djeteta, nositi “darove” i sklapati paktove i s crnim vragom, neće zazirati od podmićivanja za sebe i svoje. I pljuvati po pokvarenim političarima. Kao da su političari pali s neba…
Pun mi je kufer Hrvata. Prosuđuju najkompliciraniju djelatnost na svijetu, politiku, isključivo moralnim i idealtipskim kategorijama, dok će svaki od njih vlastiti moralnost živjeti u političkim, čitaj pragmatičnim kategorijama. Kada Hrvati govore o moralu, uvijek misle da bi netko drugi trebao biti moralan, dok će vlastiti nemoral i varanje iste države na svemu što stignu, od izbjegavanja poreza do poticaja i socijale, pravdati nužnošću “običnog, malog i nezaštićenog čovjeka” za koju su krivi stalno neki “tamo gore”.
Pun mi je kufer Hrvata. Svi traže promjene i reforme, ali da njih ne dotaknu. Imaju katastrofalnu obrazovnu strukturu, a traže ne znam kakav standard i razvoj. Više troše na mobitele nego na pastu za zube, o obrazovanju da i ne govorimo, ali zato se žale da žive loše, iako u prosjeku rade četiri - pet sati.
Pun mi je kufer Hrvata. To je narod koji ne voli bogate, samo zato što oni nisu na njihovom mjestu, a ne što bi im bilo stalo da je to bogatstvo regularno stečeno. Iako, ne znam nijednu “normalnu zemlju na svijetu” u kojoj je veliko bogatstvo skopčano s velikim poštenjem.
Pun mi je kufer Hrvata…

Post je objavljen 14.01.2011. u 11:22 sati.