Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

POZIV UDRUGE NARENTA NA TRIBINU “KRŠĆANIN U POLITICI”

Udruga Narenta organizira tribinu „Kršćanin u politici“ u petak 14.01.2011. u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću sa početkom u 19 h, a na kojoj će gostovati saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir i predsjednik Obiteljske stranke i inicijator pokreta Hrvatski rast Ivica Relković.

Udruga Narenta ovom tribinom želi ukazati na činjenicu da se većina hrvatskih političara iz tzv. demokršćanskih stranaka poziva na kršćanske vrijednosti i koketira sa kršćanskim simbolima u predizborne svrhe, a onda te iste vrijednosti pogaze donošenjem nekršćanskih zakona ili krađom, pronevjerama, korupcijom nespojivima s kršćanskim moralom.

Sasvim je očito da se u Hrvatskoj između izbora i političke odluke koje stranke kasnije donose, događa izokretanje političke volje glasača. Relativnu većinu glasova na prošlim, a posebno na izborima 2003. godine dobile su stranke tradicionalnog odnosno demokršćanskog svjetonazora, ali te iste stranke dolaskom na vlast izokreću volju birača i donose najliberalniji zakon u Europi, zakon koji nije donesen čak ni u jednoj Češkoj u kojoj se 70% stanovništva izjašnjava ateistima. Na osnovu tog antidiskriminacijskog zakona sudi se za diskriminaciju jednoj zagrebačkoj vjeroučiteljici jer je djecu učila da je homoseksualni čin neprihvatljiv i grešan sa stajališta kršćanskog morala.

U današnjem sazivu Hrvatskog sabora sjedi 153 zastupnika iz redova stranaka koje se deklariraju kao tradicionalne odnosno demokršćanske, tu mislim na zastupnike HDZ-a, HSS-a, HDSSB-a i HSP-a. Na prvu bi čovjek pomislio da će kod organiziranja tribine „ Kršćanin u politici“ imati problema pri odabiru gosta za jednu ovakvu tribinu. Međutim taj odabir je bio jako lagan, budući da su svi ti zastupnici koji se kunu u kršćanske vrijednosti, sjede u crkvama u prvim klupama, redovno se pričešćuju, digli svoju ruku za antidiskriminacijski zakon koji se izravno kosi s kršćanskim naukom jer diskriominaciju tretira preširoko. Ponavljam, svi zastupnici, osim gospođice Marijane Petir koja je glasala protiv, i zastupnika Bagarića koji je bio suzdržan.

Postavlja se pitanje imaju li kršćani ikakav utjecaj u Hrvatskoj politici? To se vidi ponajbolje sada kad su nominalno demokršćanske stranke na vlasti. Pokušavajući udovoljiti svima, ne uspijevaju zadovoljiti ničije, ponajmanje najvažnije interese hrvatskoga naroda, niti uspijevaju provesti svoje demokratski usvojene demokršćanske političke programe. Naravno, tko je imalo politički pismen, zna da u politici malokad ima ideološki čistih stanja. Pragmatizam koji se temelji na kompromisu je temelj političkoga života. Ipak, treba li popuštati baš u svemu, sve do toga da se u bitnim stvarima demokršćanina više uopće ne razlikuješ od liberalnog političkog suparnika? Drugo je pitanje, što je, nadalje, s katolicima članovima tzv. demokršćanskih stranaka? Oni su podijeljeni u savjesti: pod stranačkom su stegom i radije zbog raznih razloga slijede nju nego što slušaju glas mjerodavnoga crkvenog autoriteta ili glas vlastite savjesti. Iznimke, poput naše gošće Marijane Petir mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Postavlja se pitanje mogu li kršćani unutar političkih stranaka išta ostvariti na polju borbe za kršćanske i obiteljske vrijednosti, u prvom redu zbog spomenute stranačke stege i ovakvog izbornog sustava u kojem stranački lideri sastavljaju liste pa u Sabor dolaze ljudi koji to nikad ne bi uspjeli u direktnim izborima, a koji se u njemu ponašaju kao beskičmenjaci koji samo dižu ruke. Iz toga razloga je hvalevrijedna inicijativa našeg gosta Ivice Relkovića predsjednika Obiteljske stranke koji u novom političkom pokretu Hrvatski rast najavljuje predkampanju što je veliki demokratski pomak u inače trulom hrvatskom izbornom sustavu.

Gosti Udruge Narenta na tribini " Kršćanin u politici" gospođica Marijana Petir i gosp. Ivica Relković su na osnovu svog dosadašnjeg djelovanja pokazali da su uistinu vjerodostojni u svom političkom djelovanju te za razliku od većine hrvatskih političara djeluju u skladu sa svojom savješću. U svojim izlaganjima dotaknuti će se pitanja koja sam u ovom tekstu otvorio, ali i mnogi drugih koji se tiču djelovanja kršćana u politici.

Stoga, pozivam sve Neretvanke i Neretvane da dođu na ovu zanimljivu tribinu i podrže Udrugu Narenta u borbi za opće ljudske i moralne vrijednosti naše kršćanske uljudbe.

S poštovanjem,

Nikola Grmoja, predsjednik Udruge Narenta


Post je objavljen 13.01.2011. u 00:01 sati.