Istraživanje talijanskih znanstvenika je pokazalo kako česta konzumacija maslinovog ulja i lisnatog povrća smanjuje rizik za razvoj bolesti srca.
American Journal of Clinical Nutrition piše kako je svakodnevna konzumacija najmanje jednog obroka s lisnatim povrćem poput salate ili špinata bila povezana s 40 posto manjim izgledima za pojavu bolesti srca u sljedećih osam godina.
Isto smanjenje rizika je uočeno kod ispitanica koje su dnevno unosile najmanje 3 žlice maslinovog ulja, pokazuju podaci prikupljeni od gotovo 30.000 žena prosječne dobi 50 godina.
Istraživači iz Instituta za istraživanje i prevenciju raka u Firenzi vjeruju kako je ove rezultate moguće objasniti djelovanjem mikronutrijenata poput folata, antioksidansa i kalija. Posljedica njihovog češćeg unosa je snižavanje koncentracije homocisteina, čija je prisutnost u krvi povezana s oštećenjima stijenki krvnih žila.
Procjenjuje se kako su bolesti srca odgovorne za 30 posto svih smrti u svijetu.
Izvor: plivazdravlje.hr
Post je objavljen 12.01.2011. u 09:53 sati.