Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goransafarek

Marketing

Nacionalni park Mulu

Novu Godinu smo dočekali u obalnom gradu Miriu, izletivši iz taksija koji nas je doveo u ovaj grad s aerodroma jedva pol sata prije ponoći. Promatrali smo uglavnom Kineze kako uživaju u hrani, pred nama su tek dvije čaše s jednom bocom piva koju smo si posebno priuštili za ovu priliku (kako je Malezija muslimanska zemlja, pivo i sva druga alkoholna pića su prilično skupa; boca piva košta oko 4 eura dok je ručak oko 1-2 eura). I dok su uokolo nicale šarene i kratkoživuće vatrometne „gljive“ na nebu, mi smo od umora već pol sata poslije ponoći spavali... No dobro, nije baš svaka Nova Godina na tulumu u plaži...

Nakon organizacijskih izazova, uputili smo se u Mulu, vjerojatno najpoznatiji nacionalni park na Borneu. Kako je park u prilično izoliranom dijelu pokrajine Sarawak, do njega se može stići ili avionom (najjednostavnije i najjeftinije) ili s nekoliko presjedanja i kojih 10-ak sati vožnje brodom po rijeci. Mi smo odabrali avion i imali prilke promatrati golemu nizinsku tropsku kišnu šumu. Usred nje uzdižu se dva planinska lanca – jedan od pješčenjaka, drugi od vapnenca. Ovaj drugi vrlo je šupalj, prepun velikih i dugačkih špilja. Jedna od njih je donedavno najveća špilja na svijetu - Jelenja špilja ili Deer cave (prošle godine je u Vijetnamu utvrđena špilja veća za 5 metara pa je ova automatski postala druga po veličini). U kategoriju golemosti ne spada samo po veličini već i po najvećoj koloniji šišmiša na svijetu koja broji preko 3 milijuna šišmiša. Na stropu golemog ulaza, u polumraku se poput pčela „roje“ goleme crne nakupine zubatih visećih sisavaca.

A onda kao da je netko otvorio slavinu, crna živa traka vijuga iz otvora i kreće put neba. Jedna za drugom, žive zmije od šišmiša vijugaju nebom put džungle, gladne traćeži milijune kukaca za doručak. Imamo sreće jer je nekoliko dana prije svako veče padala kiša pa šišmiši baš i nisu bili pretjerano kivni da idu u lov pošto po kiši i nemaju previše toga za lovit...
Iduće jutro smo tumarali džunglom i promatrali neobične stanovnike, poput raznolikih paličnjaka, paukova, gusjenica... Ti organizmi skrivaju se u bogatoj tropskoj kišnoj šumi. Velika stabla uzdižu se i do pedesetak metara visine, osigurana potpornim debelim korijenjem. Vidi se da je to primarna šuma po relativno slabo razvijenom prizemnim slojem jer malo svijetla dolazi do šumskog tla. Navečer smo još malo žabarili pa polako u krpe. Ujutro u 6h smo se polako izvukli iz kreveta i prošetali do tornja visoko u krošnji drveća (na oko 30m visine) odakle se mogu promatrati ptice, majmuni, gušteri, vjeverice... Stvarno je jedinstvena prilika gledati život krošnje, scena koja ostaje potpuno nevidljiva većini ljudi. Nagledali smo se igre patuljastih vjeverica koje su se stalno naganjale na susjednom drvetu. Naravno, za sve te životinje treba vremena i strpljenja tako da nekoliko kljunorožaca u daljini treba dočekati da slete bliže.... . Vidjeti životinje u šumi vrlo je teško jer su raspršene po velikoj površini i u sve tri dimenzije. I dok smo se pomalo razočarani malim brojem životinja koje smo vidjeli u parku, polako opraštali od ove džungle, uočili smo prekrasnu malenu zelenu zmiju otrovnicu, kako spava na grani drveta na svega nekoliko metara od uprave parka. Nije prošlo ni par minuta kad se na drvetu 20-ak metara iza pojavila još jedna zelena arborealna zmija, ali ovaj puta gotovo 2 metra dugačka i neotrovna... Ne moram ni spomenuti da nas je ovo jako obradovalo i da smo park napustili u prilično zadovoljnom raspoloženju.

Po povratku u Miri, propao nam je plan da posjetimo vrlo udaljeno selo s Penanima (plemenom koje je nekad bilo nomadsko, ali koje i danas dosta ovisi o džungli i njenim plodovima) jer je cijena za dva dana iznosila oko 350 eura što si mi s našim budžetom nažalost nismo mogli priuštiti. Umjesto toga, odlučili smo odmorit 2 dana na plaži nedaleko Miria, a u srijedu letimo nazad za Kota Kinabalu (KK) odakle nastavljamo za otok Sipadan i trodnevno ronjenje na koraljnim grebenima.

Pozdrav s usamljene plaže Južnog Kineskog mora :)!

Galeriju fotografija pogledajte na:
http://www.facebook.com/album.php?aid=96242&id=1040121579&l=67d2f32140

Post je objavljen 11.01.2011. u 08:53 sati.