,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Za kraj kino-trilogije: "Stari, trebaš kartu?"

Dragi moji, evo danas i posljednjeg nastavka ove kino-trilogije! Iako su ZG-kina tema o kojoj bi se dalo još štošta napisati, to ću ostaviti za neke druge prilike jer već neke druge teme čekaju u redu za objavljivanje ... a jedna od konstanti ovog bloga jest baš ta, da se teme mijenjaju vrlo brzo - želim vam promijeniti temu prije negoli je se zasititi! wink

Upravo pred dva dana mi se javio jedan čitalac bloga i ispričao mi priču kako je silom prilika, zbog hitne selidbe, morao pred dvije godine navrat-nanos baciti svoju zbirku starih kino karata i kako mu je žao zbog toga jer bi mi sad mogao pružiti ekskluzivni materijal za još jedan uz kina vezani post. No, umirio sam ga ja, i ja konja za trku (pardon, karte za kina!) imadem, a i kolega VT je isto iskopao neke iz svoje arhive tako da vas sad čeka vatromet karata raznih, od ranih 70-tih pa nadalje!

(Ovim putem se želim još jednom zahvaliti VT-u na njegovoj velikoj pomoći i samoj ideji!)


Moja zbirka ... Snimio: Vanja

Neću vas sad puno gnjaviti sa teroretskim uvodom, ajmo odmah krenuti na pravu stvar, na karte!
I nemojte samo skrolati brzinom munje preko fotki karata nego i zagledajte komentare o nekim zanimljivim sitnicama na njima!
(Moja zbirka broji ravno 199 kino karata sakupljenih od cca 1977. do 1996. kada sam prestao čuvati karte (a neke od sačuvanih su u vremenu nestale, uništene itd)

Za početak, da li ste ikada primjetili da su neke karte na oznaci strane vašeg mjesta (lijevo/desno) imale debelu crtu?
Ja jesam, ali mi nikad nije bilo jasno čemu je ona služila ... sve do danas! Danas sam primjetio kako je lijeva strana uvijek bila potcrtana, a desna nepotcrtana - vjerojatno zato da smanji mogućnost zabune (i olakša posao "kartodrapcima" alias kino sprovodnicima u mraku dvorane kad su ulijetali posljednji gledatelji!).


Snimio: Vanja

Isto tako, vrijedi spomenuti čudnovati "colour code" karata zagrebačkih "Kinematografa", nikad nisam skužio ikakvo pravilo u njihovim bojama (niti kina, niti termini, termini prikazivanja, godišnja doba, filmovi ...). Ovdje je zbirka boja koje sam pronašao u svojoj zbirci!


Snimio: Vanja

Da li ste primjetili da je kino "Studio" imalo kraće karte od ostatka dvorana "Kinematografa"? U stvari, koliko se sjećam, oni čak i nisu bili uvijek njihovo kino ...


Snimio: Vanja

Primjetite različite serije karata u posebnoj rubrici, od Ž-1 sve do Ž-4!


Snimio: Vanja

Evo i jedne zanimljive kombinaciej kina "Opatija" i Studentskog centra - nisam znao da je SC ikad imao nešto sa kinom "Opatija"!


Snimio: Vanja

Kad smo već kod SC-a, evo niza njegovih karata koje su često doživljavale transformaciju!


Snimio: Vanja


Skenirao: VT

Karte "Kinoteke" su isto tako prošle razne transformacije.


Snimio: Vanja

Kao što možete vidjeti, bio sam i u jedina dva kino-mezzanina u gradu (onaj u "Cesarcu" je bio nezaboravan - iako sav prašnjav i ofucan, imao je stalke za čaše!)

(Kad smo već kod toga, ajmo se sjetiti koja su sve kina imala balkone: Balkan, Zagreb, Lika, Sloboda, Jadran, Mosor, Partizan, Kozara, Studio ... još neko?)


Snimio: Vanja

A i na jedinoj terasi u to doba ...


Snimio: Vanja

Bio sam povremeno i na matineji, jednom i sa školom ...


Snimio: Vanja

A evo i "Kustošije" u dva izdanja - vjerovali ili ne, nisam tamo gledao niti jedan pornić, već "Vatrene ulice" i "Joe protiv vulkana", moj prvi susret sa Tomom Hanksom.
(a onih par pornića koje sam pogledao su bili u "Studiju" i "Lici" wink)


Snimio: Vanja


... pa "Triglav", "Mosor", "Kalnik", ...


Snimio: Vanja

Pomalo neobična karta kina "Partizan", već iz doba kad se sjedalo moglo birati po volji.


Snimio: Vanja

Evo za kraj i nešto karata iz VT-ove zbirke koje je on osobno skenirao!



















Post je objavljen 08.01.2011. u 22:11 sati.