Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/leaolivari

Marketing

Picasso: Sloboda i mir u Beču




Svi znamo tko je Pablo Picasso, pa ću za sada samo reći da je bio mirovni aktivist i komunist. Izmislio je bijelu grlicu, simbol mira koja se provlačila kroz mnoga djela njegovog opusa. Slikao ju je na platnu, crtao olovkom i izrađivao kipove... sve kako bi portretirao dvije misli: slobodu i mir. Sve to je dio izložbe "Picasso: sloboda i mir" koju sam imala prilike posjetiti u glavnom gradu Austrije - Beču. Izložba je do danas izazvala veliku pažnju zaljubljenika lika i djela ovog iznimnog umjetnika.
Djela su uglavnom Picassova prezentacija rata i mira koja je stvorio za vrijeme Hladnog rata. Picasso je veliki dio života proveo kao angažirani član komunističke partije, a stavove je pretočio u svoj opus. Gotovo sve slike prikazuju ga kao socijalno osvještenog umjetnika.



Lajtmotiv izložbe, osim što ona sažima uistinu veliki broj umjetnikovih remek djela je i - grlica. Picasso ju je dizajnirao i osmislio za "Svjetski mirovni kongres" 1949. godine koji se održavao upravo u Beču, te je ona ostala globalni simbol mira, nade i borbe protiv nasilja. Mnoge mirovne organizacije danas je koriste kao svoj logo ili simbol. Radovi nastali u ovom razdoblju, prije svega "Rat i mir", su se na Zapadu smatrali najneuspješnijim Picassovim djelima, dok je Istok kritizirao njegovu umjetnost koja nije odgovarala normama Komunističke partije SSSR-a, tj. socijalističkog realizma.



Španjolski slikar, keramičar, inovator i skulptor, općenito smatran najvećim umjetnikom 20. stoljeća, stvorio je više od 20.000 umjetničkih djela. Za vrijeme života Picasso je izlagao na bezbrojnim izložbama. Najneobičnija je bila svakako ona iz 1971. u Louvreu koja je priređena u čast njegova 90. rođendana. Prije njega nijedan živi umjetnik nije u Louvreu imao izložbu svojih djela. Jednom priliko je izjavio: "Slikarstvo je jače od mene. Ono me tjera da radim što god poželi."



Izložba se sastoji od 50 slika, 100 crteža i raznih pisama, publikacija, časopisa i novina. Djela su nastala između 1944. i 1973. godine. Među izloženim slikama su i "Rat", "Mir", "Masakar u Koreji", "Silovanje Sabine" i mnoge druge. Svi posjetitelji mogu pogledati i dva kraća filma o životu i radu Pabla Picassa.
Izložba je otovorena u bečkoj Albertini i može se pogledati do 16. siječnja 2011. godine.


(detalj s izložbe)







Post je objavljen 16.12.2010. u 18:01 sati.