Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRAVILNIK I POLJOPRIVREDA


PRAVILNIK BEZ IMENA

Kroz nepotpunu informaciju, u kojoj nedostaje naziv pravilnika, te kada je i gdje taj pravilnik objavljen, što treba biti argument za kontekst u kome se spominje, neki se novinari doslovno igraju s objavom informacije namijenjene populaciji poljoprivrednika.
Zašto to rade? To valjda samo takvi novinari znaju!
A kako je moguće da takvu vijest bude i objavljena, a onda i prenesena s TV portala na radio postaju?
Svi koji su studirali novinarstvo znaju da je provjeravanje osnova novinarstva. A ako neku informaciju nije moguće provjeriti – onda ta informacija ne može ići ni u štampu ni u eter, sve dok se ne stvore okolnosti za provjeru, a time i za dopunu itd.


Ovaj je uvod potreban da bih rekla slijedeće:
Naime danas 8.1. je u 12 i 13 sati na 1.programu Hrvatskog radio Zagreba čitana vijest slijedećeg sadržaja :

Citiram:
„ Prema novom pravilniku, seljaci će morati poštovati radno vrijeme i sve radne sate precizno zapisivati. Kažu biti će teško, to će im biti zadnje na pameti kada krenu na njivu. No kao i u svakom poslu obračun radnih sati je neminovnost, a svima koji se toga ne budu pridržavali prijete visoke kazne od 60 do 100 tisuća kuna. “
zavšen citat.

Nakon moje provjere te informacije na 1.programu radio Zagreba saznala sam da mi ne mogu reći ni NAZIV pravilnika ni kada je pravilnik donesen. Ali IZVOR čitane gore citirane vijesti 1.programu radio Zagreba bila je Nova tv.
Na portalu Nove tv ( nitko se na telefon 60-08-300 nije javljao) novinar dopisnik iz Osijeka Vjekoslav Đaić napisao je tekst bombastična naslova koji gradi na PRAVILNIKU bez naziva, drugim riječima bez argumenta, ( jer bez ovog pravilnika ne bi bilo ni priče) ali je novinar naveo i više imena osoba koja su valjda veći argument i od imena PRAVILNIKA iako nisu ništa konkretno rekli.


ŠTO JE ISTINA?

Citirana vijest spada u red čudnih, neobičnih, nastranih, jednom riječju bizarnih obveza koje bi trebale biti obveza poljoprivrednika. U razgovorima s poljoprivrednicima koji nešto o takvom pravilniku znaju ,iako mu također ne znaju ime, (mnogi pravilnici imaju duga imena) kažu da ovaj postoji od sredine 2010.da se ne odnosi na OPG gospodarstva, da je napisan zbog kažnjavanja poljoprivrednika i na taj način punjenja državnog proračuna i da je jedan poljoprivrednik u Đakovu prema tom pravilniku kažnjen od državnog inspektorata.Jedan od mojih sugovornika rekao mi je (postoje ozbiljni razlozi zašto mu vjerujem) da Europska unija ne zahtijeva pisanje radnih sati poljoprivrednika, a time bi valjda i pravilnik o kome je riječ trebao biti ukinut, ako ne prije a ono bar ulaskom Hrvatske u EU.

Kada dođem do informacija o PRAVILNIKU njegovu imenu te smislu i svrsi pisanja radnih sati u djelatnosti kakva je poljoprivreda, pisati ću o tome.


Post je objavljen 08.01.2011. u 17:37 sati.