Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

1.3.3. Značenje govora

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

Svaki licit obećava da ćete napraviti više štihova od protivnika. Visina licita je broj štihova preko 'Book'-a od šest štihova : nivo između sedam i svih trinaest. Kad licitirate 1 tref to obećava sedam štihova (Book + 1) sa adutom trefom, a ne jedan. Licit 4 pik znači deset štihova (Book + 4) sa adutom pikom. 2 bez aduta (2 NT - No Trump eng.) znači osam štihova (Book + 2) bez adutske boje, kao npr u treseti. U svakom slučaju kad napravite obavezani kontrakt nagrađeni ste, a kad ne napravite kažnjeni ste. Sedam je najveći nivo do kojeg se licitira (Book + 7) jer u špilu ima trinaest štihova. Sedam karo je obaveza uzimanja svih trinaest štihova sa karonom kao adutom. To je veliki slem u karonu.

Djelitelj (Dealer) prvi licitira. Može reći bilo koji govor koji se sastoji od broja između jedan i sedam i bojom aduta ili bezadutom ili može samo pasirati npr.: sjedite kao South a East sa vaše desne strane je djelitelj i on pasira. To znači da nema mnogo jakih karata i pokušava obeshrabriti partnera da ne obaveže njihov par na previsoki kontrakt. Sad je vaš red jer se licitira dalje u smjeru kazalje na satu. Recimo da imate dosta visokih karata i puno herčeva i mogli bi napraviti neki kontrakt sa herc adutom pa to kažete partneru licitom 'jedan herc'. Ako nakon toga sva tri igrača zaredom kažu pas pobijedili ste u licitaciji, kontrakt je jedan herc i morate uzeti sedam štihova sa herc adutom.

Sad je red na Westu. Može pasirati. Može ući u licitaciju ako ponudi više od jedan herc, kao na aukciji. Veća ponuda je ili više štihova ili druga vrijednija boja, u ovom slučaju pik ili bezadut. Bezadut je najvrijedniji, dalje slijede pik, herc, karo i najslabiji tref. West može odabrati govor 'jedan pik' jer je pik vrijedniji od herca. Kasnije West može licitirati i 'dva pik', 'tri pik' pa i 'sedam pik'. Bezadut je isto vrijedniji od herca pa može reći 'jedan bez aduta'. No ne može reći 'jedan karo' ili 'jedan tref' nego mora ponuditi 'dva tref' ili 'dva karo'.

Ukupno ima 35 govora: od najnižeg jedan tref do najvišeg sedam bezaduta. Dalje idu sedam pik, sedam herc, sedam karo itd. Dakle ako želite ući u licitaciju morate ponuditi viši licit nego prethodni, makar ga partner licitirao.

West ima trefove pa nakon otvora 'jedan herc' nudi 'dva tref' jer je tref manje vrijedna boja od herca. Ako mu je to previše uvijek može pasirati. North licitira 'dva herc' nakon Westa. To je legalan govor nakon 'dva tref' jer je herc vrijednija boja. North je 'podržao' herc. East je na redu i želi licitirati karo – kaže 'tri karo'. East licitira iako je prvi put pasirao – to je normalno u bridžu. Dijagram licitacije:

WNES
--Pass1
223


Nije dozvoljeno komentirati svoje govore: ne smijete reći 'ja pasiram' ili 'licitiram nešto trefova' i slično. Dozvoljeni su govori: 'Pas', 'Dva tref' i tako dalje.

Prethodni: Dozvoljeni govori, kontra, rekontra Sljedeći: Licitacija

Post je objavljen 08.01.2011. u 14:58 sati.