Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kristinarubic

Marketing

Christus est natus

Božićno vrijeme zaista je najljepše u godini. Malotko se ne slaže s tim. Argumenti protiv poput shopping-manije, nerealnog forsiranja mira i ljubavi, jednostavno su preslabi da sruše posebnost i bogatstvo blagdana. Vjernicima pogotovo. Od djetinjstva pamtim još jedan detalj koji mi se urizao u tzv. Božićni duh, a to su Božićni koncerti. Gotovo svaka crkva si priušti jedan. I pjevaju svi; mali i veliki, profesionalci i amateri. Posebno me oduševljava što tada na repertoaru uglavnom nisu popularni pjesmuljci božićnih karakteristika već tradicionalna klasična, usudila bi se reći, remek djela koja obogate dušu u pravom smislu riječi.




Klapa sv.Pavla apostola, Nikada zvona nisu zvonila slađe


Sutradan Božića poslje večernje mise u Župi sv. Pavla na Pujankama u Splitu, održan je upravo jedan takav. U intimnoj atmosferi prigušenih svjetala, bez puno pompe i publike, dirigentica Sara Dodig te muška klapa, a potom i župni zbor sv. Pavla apostola poklonili su svojim župljanima kratak ali iznimno ugodan poklon. Program je bio sljedeći:

Klapa sv.Pavla apostola

Ecce nomen Domini, gregorijanski napjev
B. juračić: Ecce nomen Domini
V.Sunko, arr.: Nikada zvona nisu zvonila slađe


Župni zbor sv. pavla: Adeste fideles

Župni zbor sv. Pavla apostola

J. f. Wade: Adeste fideles
S.Dodig: Pismu novu svi pivajmo (napjev iz Velog Varoša); solist: Ivo Maleš
L. couperin: Pastorella
A. čalo, obr.: Preveliku radost navišćujem vama (Božićni napjev s Murtera)


Župni zbor sv. pavla: Pastorella


Božić je duhovni blagdan, koji bi trebao u svakom čovjeku probuditi, prvo vjeru u bolji život, potom volju, hrabrost i nadu za daljnju borbu kroz život, te na koncu nježnost i toplinu prema bližnjima, kao i praštanje. Ovakve božićne „poslastice“ svakako pomažu da čovjekovo srce barem otvori put ka ostvarenju pravog cilja ovog blagdana.




Post je objavljen 28.12.2010. u 21:58 sati.