Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anakonda898

Marketing

JADRANKA KOSOR

Jadranka Kosor (Pakrac, 1. srpnja 1953.), hrvatska političarka, predsjednica Vlade Republike Hrvatske.
Novinarska karijera
Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Profesionalnu karijeru posvetila je novinarstvu, od 1972. bila je dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba. Od 1991. do 1995. na Hrvatskom radiju je vodila emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike iz Domovinskog rata.

Politička karijera
Godine 1995. postala je potpredsjednica HDZ, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor. Potpredsjednicom HDZ-a bila je do 1997. godine. Do 2000. obnašala je dužnost potpredsjednice Sabora. Od 1999. do 2002. predsjednica stranačke Zajednice žena "Katarina Zrinski". U Sabor je ponovno ušla 2000., a dvije godine kasnije izabrana je za zamjenicu predsjednika HDZ-a na VII. Općem saboru HDZ-a. Na parlamentarnim izborima 2003. godine ponovno je izabrana za zastupnicu u Hrvatskom saboru u I. izbornoj jedinici (Zagreb), ali je svoj mandat stavila u mirovanje jer je imenovana za potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske zaduženu za socijalna pitanja, te ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice u vladama premijera Sanadera obnašala je do 2009. godine.

Na predsjedničkim izborima 2005. godine, kao kandidatkinja HDZ-a izgubila je u drugom krugu od Stjepana Mesića.

Nakon ostavke premijera Sanadera, 3. srpnja 2009. Predsjednik Republike povjerio joj je mandat za sastavljanje Vlade.

Dana 6. srpnja 2009. nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju zasjedanja.

Privatni život
Dobitnica je nagrade "Zlatno pero" Hrvatskoga novinarskog društva, nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade "Europski krug" Hrvatskoga europskog doma, nagrade za životno djelo "Ivan Šibl" HRT-a, počasno članstvo u Udruzi roditelja poginulih branitelja, a i počasna je dopredsjednica Udruge gluhoslijepih "Dodir". Od 2007. je počasna predsjednica HVIDR-e. Godine 1998. dodjeljena joj je Spomen medalja »Vukovar«.[1]

Objavila je četiri knjige (dvije o Domovinskom ratu, dvije poezije). Govori engleski i njemački. Majka je jednog sina Lovre Škopljanac.

Prezime
Jadrankina majka je nakon gubitka supruga, koji je poginuo u ratu, vratila svoje djevojačko prezime Belkov, dok je Jadranka zadržala očevo prezime do danas
9. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske
Trenutačno
U službi od
6. srpnja 2009.
Predsjednik Ivo Josipović
Prethodnik Ivo Sanader
3. Predsjednica HDZ-a
Trenutačno
U službi od
4. srpnja 2009.
Prethodnik Ivo Sanader
Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske
U službi
23. studenoga 2003. – 6. srpnja 2009.

Rođenje 1. srpnja 1953.
Pakrac
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica


Post je objavljen 07.01.2011. u 19:47 sati.