Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Cvrčak i Mravak

U srpnju 2010. dobili smo račun + objašnjenje računa od Elektre Zagreb, Gundulićeva 32, člana HEP grupe. Tipski dokument prepun kratica i stručnih izraza, te tarifa. Ponešto se razumije, dosta toga i ne, ali dalo bi se; no najvažnija su zapravo dva broja: koliko dugujemo i kolika nam je rata za iduće polugodišnje razdoblje. Dug nam je uglavnom bio posljedica kašnjenja u plaćanju zadnjeg računa, a nova rata za razdoblje srpanj - prosinac 2010. je obračunata u iznosu 189,53 kn.

Dobro. Nismo se nešto oko toga uzbuđivali te smo krenuli otplaćivati zadanu ratu koja je dospijevala 27. dana svakog mjeseca.
Pošto nama država uredno isplaćuje plaće, i mi smo uredno plaćali svoje rate. Najprije dug, a onda 189,53 kn svakog mjeseca.

Ovih dana stigao je novi Elektrin račun + objašnjenje računa. Datiran je (vjerojatno automatski generiran) 1.1.2011. i kaže: plaćali ste svoje rate uredno, zadnju vam uplatu nismo još registrirali (makar smo je zaista izvršili na vrijeme), ali ne sekirajte se. Umjesto te zadnje uplate u iznosu od 189,53 kn prema obračunu stvarnog utroška električne energije, uplatite samo 38,10 kn i onda smo kvit.
OK, mislimo mi. To je u redu. Istina, platili smo već tu zadnju ratu u punom iznosu što je otprilike 150 kn više nego smo bili dužni, ali super; sad smo u bonusu. Jer u idućem obračunskom razdoblju siječanj - lipanj 2011. rata će nam biti manja i još smo već toliko preplatili da smo zapravo prvu ratu već otplatili.
Zdrav razum kaže da bi nam rata trebala biti manja za 150:6=25 kn mjesečno; dakle, cca 165 kn.

Ali jok! Kaže Elektra: sad izvolite plaćati 208,02 kn mjesečno. Sve u svemu: precijenili smo vam ratu, ali zato ćemo vam je sada precijeniti još malo više.

Pa se ja pitam:
1. Zašto?
2. Ako i postoji razlog, zar ne bi bilo normalno da ga računovođe iz Elektre navedu. Možda sam propustio registrirati da je struja poskupjela. Možda je tarifni model "Bijeli" promijenio uvjete. Možda su RVT i NVT sada poskupjeli. Možda je jednotarifno i dvotarifno sada drugačije definirano. Možda su "Potpora građanima i kućanstvima" te "Naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora" oddivergirali u 0 i plus beskonačno.
Nekako si mislim da bi pristojna tvrtka morala obrazložiti računicu koja odudara od očekivane. Pogotovo ako je na štetu potrošača.
3. Ili je možda ništa od navedenog. Možda su jednostavno obezglavljeni sad kad je g. Mravak u nevoljama. Ili trebaju za advokate. Ili im dospijeva zadnja rata za plaćanje famoznih tipskih ugovora naručenih i uredno isporučenih od prof. Tipurića. Ili se nova generacija HEP-ovih eksperata namjerava upisati na postdiplomske studije pa su malo kratki s novcem za plaćanje školarine. Ja to ne znam.

Volio bih da to na računu + objašnjenju računa piše. Kad već ne piše, bar ih molim da izbrišu naslov "objašnjenje računa". Puno toga s Elektrom i svim javnim poduzećima je uvredljivo i, očito je, nismo uzalud nekoć vježbali u akcijama NNNI. Ali nije ni naša uvježbanost beskonačna.
Zato, pare na sunce! Ili bar pošteno i pristojno objašnjenje.



Post je objavljen 07.01.2011. u 19:37 sati.