Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolabridza

Marketing

1.4.2. Štihovi

Ovaj tekst prati temu Nauči igrati bridž.

Igranje bridža je osvajanje štihova. Svaki igrač po redu izvlači jednu kartu iz svog lista i stavlja je na sredinu stola okrenutu prema gore. Kad sva četiri igrača (redoslijedom kazalje na satu) odigraju kartu štih je završen. Na početku djeljenja svaki igrač ima 13 karata pa tako ima 13 štihova u jednom djeljenju.

LICITACIJA I IGRA

Svako djeljenje je podijeljeno na licitaciju i igru. U licitaciji na početku se određuje koliko svaki par treba uzeti štihova za pobjedu. Zatim se igra djeljenje gdje obje strane nastoje ostvariti svoj cilj. Treba shvatiti osvajanje štihova kako bi razumijeli licitaciju.

OSVAJANJE ŠTIHOVA

Prva karta odigrana u štih zove se izlaz. Igrač izlaza može odabrati bilo koju kartu iz svog lista. Ostali moraju poštovati boju i odigrati kartu iste boje (pik, herc, karo ili tref). Ako je izlaz u karo boji, svi igrači moraju igrati karo kartu iz svog lista ako je imaju. Igrač može odigrati bilo koju kartu ako nema karona. Odigrana karta druge boje ako nije adut zove se odbac. Najviša karta u boji izlaza osvaja štih. Relativni rang boja licitacije ne znači ništa u odigranom štihu .





North
J

West
3

East
Q

South
4


Pozicije igrača za stolom tradicionalno se označavaju engleskim nazivima strana svijeta: North, South protiv Easta i Westa. U primjeru je štih osvojio East odigravši damu herc. As i kralj su veće karte od dame ali u ovom štihu nisu igrane.





North
J

West
2

East
A

South
10



West je osvojio štih iako su North, East i South igrali veću kartu od njega. Westova karta je izlaz i najveći tref u štihu. Ostala tri igrača više nemaju trefa – inače su ih morali igrati u štih. Svi preostali trefovi u Westovoj ruci su visoki i donose sigurne štihove.

Igrač koji je osvoji štih izlazi u sljedeći štih. U prvom primjeru u sljedeći štih izlazi East, dok u drugom izlazi West. Jedan igrač para koji je osvojio štih skuplja karte štiha u jednu gomilu i stavlja je ispred sebe licem okrenuto prema dolje. Samo jedan igrač u paru skuplja štihove. Na kraju igre broje se osvojeni štihovi za svaku stranu.

ADUTI

Najčešće se jedna boja odabere za adut. Boja aduta je važna u osvajanju štiha jer adut nadjačava svaku kartu druge boje. U primjeru su karoni aduti :





North
3

West
4

East
A

South
10




North osvaja štih igranjem aduta – trice karo. Taj mali adut nadjačava i asa u boji izlaza. North smije adutirati samo ako nema više herčeva da prati boju izlaza. Adutiranje nije obavezno – North je mogao igrati bilo koju kartu iz svog lista.

Aduti su herčevi :






North
J

West
9

East
7

South
10



East i South nemaju pikova pa mogu adutirati u štihu, dok West ima pikova i prati boju. South je osvoji štih jer je odigrao najveći adut. Adutiranje nije obavezno: East i South mogli su igrati bilo koju kartu. To im se ne isplati jer sigurno gube štih za svoju stranu.

Svi žele adute poput novca iz banke jer čak i mala dvojka uzima protivničke aseve i kraljeve. Kad imate puno karona u ruci trudite se u licitaciji proglasiti karone adutima. Veliki broj pikova sugerira veliki broj štihova samo ako su pikovi adut. Kad nemate dugu boju a imate puno figura: aseva, kraljeva, dami tada su aduti nepoželjni – vi hoćete igrati bezadut. Zašto da mala dvojka pika uzima štih vašem kralju ili dami?
Vodite računa i o partneru. Partner ima svojih trinaest karata i možda mu se ne sviđa vaš izbor aduta – nema karata u toj boji ili ima puno figura pa želi igrati bezadut. Protivnici će gurati svoje boje jer žele uzeti štihove u vlastitim adutima. Odabir aduta je najvažniji cilj licitacije o čemu pričam drugi put.

Prethodni: Igra, Slem i Rubber Sljedeći: Tko je mrtvac?

Post je objavljen 06.01.2011. u 12:52 sati.