Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ninjawalka

Marketing

Otvorenje izložbe Ljube Babića

U prostoru Moderne galerije u Zagrebu 14. prosinca 2010. godine otvorena je izložba Ljubo Babić-Antologija.

Photobucket
Ljubo Babić- Antologija / photo by Ninja Walka

Ljubo Babić je bio izniman slikar, likovni pedagog, muzealac, esejista i povjesničar umjetnosti. Zbog svog stvaranja postao je središnja ličnost hrvatske likovne scene od 20.-70. godina prošlog stoljeća.
Od posljednje Babićeve retrospektive prošlo je 35 godina i baš je to bio glavni razlog zbog kojeg se Moderna galerija u ovo predbožićno vrijeme odlučila na postav njegovih djela.

Photobucket
Ljubo Babić, Autoportret / photo by Ninja Walka

O Babiću je dosta toga poznato, no malo ljudi je upoznato s time da je započeo svoju karijeru u Modernoj galeriji. Bio je njihov prvi kustos 1919.godine i autor inauguralnog postava 1920.godine. Tematika njegovog slikarstva je vrlo raznolika- slikao je portrete, studije, krajolike, motive mrtve prirode. Izražavao se raznim tehnikama kao što su tempera, ulje, akvarel, kreda, ali i tipičnim grafičkim kao što su bakropis i litografija. U svoje stvaralaštvo unosi i osobno proživljavanje umjetničkih, kulturnih ali i političkih zbivanja u kojima je aktivno sudjelovao. Njegovi stavovi, ponekad vrlo radikalni često su presudno utjecali na obilježja nacionalne umjetnosti toga vremena. Surađivao je i s kazalištima postavivši preko 200 scenografija.
Postav Moderne galerije obuhvaća izbor Babićevih najboljih uljanih slika, portreta, akvarela te praktičnih scenografskih rješenja i opreme. Izložbenoj građi također je pridružena i dokumentarna sekcija koja se temelji na izvornoj arhivskoj građi.

Photobucket
Udovice / photo by Ninja Walka

Photobucket
Mati / photo by Ninja Walka

Photobucket
Violinist / photo by Ninja Walka

Izložba će biti otvorena do 27. ožujka 2011.godine.


Dio izložbe Ljube Babića / video by Ninja Walka





Post je objavljen 17.12.2010. u 11:42 sati.