Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anakonda898

Marketing

ANA NIKOLIĆ

Biografija
Rođena je u Paraćinu 27. septembra 1978. Završila je jezičku gimnaziju u Paraćinu, a zatim je upisala višu politehničku školu u Beogradu, na odsek za dizajn. Svoju karijeru je započela sa 22 godine pevajući po beogradskim splavovima. Sa pesmom „Januar“ je na Beoviziji 2003. osvojila nagradu za najbolji debitantski nastup, a pesma je postala veliki hit. Ana je tokom leta iste godine izdala svoj prvi studijski album Januar na kome je najdominantniji autorski rad kompozitora Aleksandra Milića Milija i tekstopisca Marina Tucaković. Objavila ga je u izdanju Siti rekordsa. Album prvenac sa nekoliko hitova kao što su: ”Hoću da te gledam”, ”Ptica skitnica”, ”Vatra”, ”Atina”, ”Moj klub” i sa dva visokobudžetna spota za pesme: ”Vatra” i ”Hoću da te gledam”. Ana je 2003. godine dobila i oskar za pop pevacicu, za hit godine i album godine. Na Beoviziji 2004. je dobila nagradu za otkriće godine.

Posle albuma ”Januar” usledila je poduža pauza od tri godine. Na muzičku scenu se vratila na Beoviziji 2006. sa pesmom ”Romale Romali” zauzevši tako drugo mesto, odnosno četvrto mesto u finalnom izboru. Pesma je postala veliki hit.

Godinu dana posle, tačnije 2007., Ana izdaje svoj drugi album pod nazivom ”Devojka od čokolade” koji su potpisale dve izdavačke kuće, Siti rekords i Miligramusic. Album koji je nadmašio prethodni sa ubedljivom prodajom nosi hitove poput: ”Devojka od cokolade”, ”Dum jedan konjak”, ”Plakaćete za mnom oboje”, ”Klovn” i za mnoge najlepša Anina balada ”Ipak se okreće”. Ana je 2007. po prvi put održala veliku turneju pod nazivom ”Čokolada”.

U decembru 2008. izlazi CD The platinum collection sa najvećim Aninim hitovima i dve nove numere ”Ekstaza” i ”Šizofrenija”. Poćinje i saradnja pevačice i dva mlada autora Milošem Roganovićem i Filipom Aleksićem.

Na Beoviziji 2009. Ana Nikolić je otpevala pesmu ”Bili smo najlepši”, gde u polufinalnoj većeri nije prošla dalje, zatim je nadkadnim prebrojavanjem glasova ustanovljeno da je prošla u finale, kao i njena koleginica Ivana Selakov. Ipak, Ana je odbila da se takmiči u finalu.

U junu 2010, Ana je objavila pesmu ”Džukelo” koja je predstavlja singl za novi album koji je izašao u julu 2010.

[uredi] Diskografija
2003. Januar
2006. Devojka od čokolade
2008. Platinum collection
2010. Mafia caffe
[uredi] Spoljašnje veze
Ana Nikolić: Oficijalni sajt

Post je objavljen 03.01.2011. u 17:16 sati.