Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

25.11.1690. - zaboravljena jubilarna obljetnica dana kada je udaren temelj današnjem vrgorskom društvu

Na Svetu Katu 25. studenoga 2010. godina navršilo se točno 320 godina od mletačkog osvajanja Vrgorca i njegova oslobađanja od dvostoljetne osmanlijske vlasti. Tako kaže narodna predaja, ali i mnogi povijesni izvori. Uslijed stalnih obveza nikako nisam stigao napisati par riječi o tom događaju, pa iako je od njega prošlo više od mjesec dana, vrijedi se prisjetiti spomenutog datuma.

Više je razloga za obilježavanje ovog datuma, a najvažniji od svih je taj što je nakon odlaska Osmanlija iz Vrgorca otvorena nova stranica naše povijesti. Mlečani su slijedećih godina i desetljeća u Vrgorac naseljavali različito katoličko stanovništvo, ponajviše iz zapadne Hercegovine, Crne Gore i različitih dalmatinskih krajeva. Brojna plemena su dobila zemlju i tu su počela graditi svoja naselja. Ti ljudi su bili naši izravni preci! Civilizacija Vrgorca koju danas poznajemo stara je dakle 320 godina. Srednjovjekovni i osmanlijski Vrgorac daju našem gradu kontitnuitet naseljenosti, ali ta razdoblja naše povijesti zapravo imaju malo veze sa Vrgorcem kakvog danas poznajemo. To se naravno odnosi na samo vrgorsko društvo, jer dobro je poznato da su Osmanlije Vrgorcu ostavile svoje kule, turcizme u jeziku i nazivu toponima, te elemente u narodnoj nošnji. Međutim, malo je stanovnika osmanlijskog Vrgorca ostalo u Vrgorcu. Pokosili su ih ratovi, pljačke i bolesti, a muslimani su uglavnom iselili ili su bili pokršteni. Dakle činjenica da povijest društva Vrgorca kakvo danas poznajemo zapravo počinje 25. studenoga 1690. godine, stavlja spomenuti datum naše povijesti na sam vrh po važnosti.

Naravno, kao i prije četiri godine, kada je navršena dvjestota obljetnica vrgorske općine, nitko u našem gradu nije uzeo za shodno obilježiti ovaj veliki datum, ni gradska uprava, ni kulturne i vjerske institucije, kao ni sami građani. To je još jedan dokaz koliko slabo držimo do naše povijesti i njezinih važnih datuma. Nitko se nije potrudio organizirati nekakvo predavanje, svečanu sjednicu Gradskog vijeća ili bilo što drugo što bi pokazalo da su nam naši korijeni bitni i da nismo zaboravili na naše početke. Kulturnjaka u našeg gradu ne fali. Ima dovoljno institucija i udruga koje se navodno bave kulturom, ali očito nema nikoga da se brine za datume izravno vezane za temelje našega društva. Naravno prate se oni datumi koji su politički interesantni i od kojih se može politički profitirati, ali one ostale nitko ne spominje.

Sa ovog mjesta nemoguće je učiniti bilo što osim skromno se prisjetiti ovog velikoga datuma, kao podsjetnik onima koji još mare...


Post je objavljen 03.01.2011. u 14:46 sati.