Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kristinatrupeljak

Marketing

Denis Kuljiš i gosti predstavili "Hrvatski bog Merkur"

Nakon predstavljanja knjige na beogradskom Sajmu knjiga, Denis Kuljiš i njegovi gosti u sklopu Interlibera u petak su održali hrvatsku promociju prvog romana poznatog novinara, urednika i izdavača nazvanog "Hrvatski bog Mars".

Photobucket
Photo by Kristina Trupeljak (okupljanje Denisa Kuljiša i gostiju na promociji knjige)

„To je očigledna parodija na Krležin naslov „Hrvatski bog Mars“. Hrvatski bog Merkur je bog trgovine i trgovačkih prijevara. Ovo je jedan od prvih modernih političkih romana na našoj kulturnoj sceni“, bila je uvodna riječ uglednog publicista i pjesnika, Marka Grčića. Dodao je da se Kuljiš po prvi puta usudio pogledati u nešto što još nitko nije, a to je funkcioniranje krupnog kapitala na našoj sceni.

Književni kritičar Velimir Visković započeo je sa riječima da ga Kuljiš podsjeća na Orsona Wellsa „po gomili ideja koje neprestano izviru s njim.“ O samom romanu je rekao da ima niz likova koji podsjećaju na likove iz stvarnosti te da nema pozitivnog junaka, svi su „umočeni“ u politiku i kriminal.

Spisateljica Milana Vuković Runjić je pročitala odlomak iz knjige te nakon toga iskomentirala kako ovaj roman smatra inovativnim i da je on nešto što još nismo vidjeli na hrvatskoj književnoj sceni.


Video by Kristina Trupeljak (Milana Vuković-Runjić čita odlomak iz Kuljiševog romana "Hrvatski bog Merkur")

„Hrvatskom prozom dominira drugačiji obrazac, sve je opskurno i mračno kao i u hrvatskim filmovima“, rekla je Vuković.

O autoru i njegovom romanu govorio je i novinar Jutarnjeg lista Gordan Malić: „Vrlo je jasno da se aluzijom na jednog direktora prestižne hrvatske banke zapravo aludira na direktora jedne prestižne hrvatske banke...“ te dodao kako Kuljiš svoje likove uvijek kontekstualizira i smješta ih u odgovarajući kontekst.

Na kraju, riječ je dobio Siniša Svilan, direktor programa Nove TV. Svilan je bio kratak i priznao kako je roman pročitao u dahu noć prije same promocije te kako će sigurno biti čitan. Kako je autorska prava za televizijsku seriju Kuljiš ustupio jednoj producentskoj kući u Beogradu, Svilan se na to našalio kako će možda i Nova TV proljeće ili jesen zaključiti jednom serijom od 13 nastavaka.

Photobucket
Photo by Kristina Trupeljak

„Hrvatski bog Merkur“ je politički roman, prvi iz „Triologije Planetopia“ koji se bavi suvremenom političkom situacijom u Hrvatskoj koja je izazvana krizom vlade, odstupanjem bivšeg premijera i sukobima unutar korumpiranog establišmenta. Nakladnik je Mozaik knjiga te ju možete kupiti u njihovim knjižarama po cijeni od 99 kuna.

Post je objavljen 17.11.2010. u 22:25 sati.