Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Tvornica olovaka gradnjom 1000 stanova stabilizira poslovanje

Čini se da bi dugo najavljivana gradnja stambeno-poslovnog kompleksa na zemljištu tvornice TOZ Penkala u zagrebačkoj Poljačkoj ulici konačno mogla početi iduće godine. Taj ambiciozan projekt vrijedan 150 milijuna eura svojevrstan je strateški potez TOZ-a, koji se u cijeloj priči pojavljuje kao jedini investitor, jer gradnja kompleksa na toj izuzetno atraktivnoj lokaciji osigurava ne samo mogućnost budućeg preseljenja tvornice na neku novu lokaciju izvan grada, nego rješava i dugove kojima je opterećeno njezino poslovanje.

U vlasničkoj strukturi TOZ Penkale dominiraju Planidal ulaganja sa 18,35 posto, Oportunitas ulaganje sa 17,46 posto te Industrogradnja nekretnine sa 7,62 posto udjela. Planidal ulaganja, kako je u medijima već spominjano, vodi Daliborka Planinčević, članica Uprave TOZ-a i djevojka Nenada Markovića, a direktor tvrtke Oportunitas ulaganje je zagrebački kirurg Gordan Nola. Industrogradnja nekretnine je, pak, tvrtka kćer u stopostotnom vlasništvu Industrogradnje Josipa Galinca. Sve tri tvrtke drže 43,43 posto TOZ-a, a 2008. godine sklopile su sporazum o zajedničkom djelovanju.

Nenad Marković, predsjednik Nadzornog odbora TOZ Penkale. Tako je i Nadzorni odbor TOZ Penkale na sjednici održanoj 27. prosinca dao suglasnost Upravi za provedbu parcelacije nekretnina društva, sukladno prije usvojenom urbanističkom planu, što je na određeni način najava intenziviranja projekta tijekom sljedeće godine.

Zbog krize odlučili smo cijeli projekt realizirati u fazama. U ovoj prvoj fazi planiramo gradnju na dvije kazete od njih šest koliko ih je ukupno planirano, tako da bi tvornica nastavila raditi na postojećoj lokaciji. Namjeravamo krenuti konzervativno, a smatramo da u nas nedostaje takvog pristupa pa se često ide u nerealno planirane poslove koji uglavnom završavaju debaklom, kaže. Kada gradnja jednom bude dovršena, na 64.000 kvadrata bit će naselje s više od 1000 prodaja stanova, 1500 garažnih i 1000 parkirališnih mjesta.

Nenad Marković, predsjednik Nadzornog odbora i nekad najveći pojedinačni dioničar TOZ-a, koji ističe kako je uz gradnju na navedenim kazetama dugoročno planirana i gradnja nebodera, vrtića te sportske dvorane. Kada projekt bude dovršen, na lokaciji od 64.000 kvadrata bit će naselje s više od 1000 stanova, 1500 garažnih i 1000 parkirališnih mjesta. Prema planovima, sama parcelacija trebala bi se provesti u drugom kvartalu iduće godine, a sve potrebne dozvole ishodile bi se u trećem kvartalu, pa bi gradnja, najavljuje Marković, mogla početi do kraja 2011., a stanovi bi se na tržištu pojavili tijekom 2012. godine, kada se očekuje i stabilizacija tržišta nekretnina.

Naš sugovornik ističe činjenicu da se mnogi parametri poslovanja u Hrvatskoj ne znaju dovoljno unaprijed, pa i najava uvođenja poreza na nekretnine može itekako negativno utjecati na projekt jer bi njihovim uvođenjem zasigurno palo tržište nekretnina u Zagrebu. Kad je riječ o samom poslovanju TOZ Penkale, nakon prošle godine u kojoj je zabilježen gubitak, ova godina pokazuje znakove oporavka. U prvih devet mjeseci tvrtka je zabilježila 1,4 milijuna kuna dobiti, a konačan rezultat, nakon 2,5 milijuna kuna gubitka prošle godine, do kraja ove godine trebao bi biti u blagoj pozitivi. Kako otkriva Marković, trend rasta prihoda iznosi između 7 i 8 posto, a ove su godine zaposlili i petnaestak novih djelatnika, što pokazuje oporavak u odnosu na prethodno razdoblje. No poslovanje tvornice još je opterećeno obvezama bankama koje su iznosile 19,8 milijuna kuna, a tu je i 8 milijuna kuna duga dobavljačima. No TOZ Penkala ima i potraživanja od 12 milijuna kuna.

Naš je obrtni ciklus vrlo dug, čak do 12 mjeseci, budući da se naši proizvodi nalaze u najširoj maloprodaji, a u tim je uvjetima dosta teško poslovati. Naravno, ne očekujemo da ćemo sva naša potraživanja i uspjeti naplatiti. Među ostalim, i to je jedan od razloga gradnje poslovno-stambenog kompleksa kojim namjeravamo stabilizirati poslovanje TOZ Penkale, kaže Nenad Marković te zaključuje kako je riječ o jedinom načinu za dugoročni opstanak tvornice.

Post je objavljen 30.12.2010. u 10:15 sati.