Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

PORAST VODE SE NASTAVLJA TIJEKOM NOĆI

Neretva u Metkoviću je od zadnjeg današnjeg članka u 16.30 narasla oko 30 cm, što znači da raste tempom oko 7 cm svaki sat i sada iznosi 312 cm te su proglašene redovite mjere obrane od poplave.

U Mostaru pak vlada zabrinutost zbog naglog porasta vode. Iako od 12 sati danas nije više rastao, stanovnici su zabrinuti jer je u samo 24 sata narastao 3 metra.

Vodostaj rijeke Krupe (koja se ulijeva u Neretvu) kod Dračeva je porastao u zadnja 4 sata 25 cm (ukupno oko 1 metar od jučer u 16 sati).

Izrazito nestabilno vrijeme zadnjih 15-ak dana je učinilo svoje.

Prije 10 dana u nekim mjestima sliva Neretve u BiH bilo i -15C, dok je jučer bilo +15 uz kišu. Dakle topljenje snijega je bilo neminovno.

More na ušću Neretve je također izrazito visoko (111 cm), što je nepovoljno utjecalo na brzinu istjecanja Neretve.

Na sastancima s predstavnicima upravitelja vodostaja i hidrocentrala u BiH održanom prije nekoliko dana nadležne institucije obaju država su se složile da je potrebna koordinacija, ali su se suočili i sa činjenicama da se ovolike količine koje se ne pamte zadnjih 70 godina, jednostavno više ne mogu zaustavljati postojećim umjetnim akumulacijama.

Što to znači?
Ukoliko se nastave obilne padaline i ubrzano topljenje snjega, nitko ne može zaustaviti tolike količine vode, pa ni bilo kakvo upravljanje ispuštanjem vode ne može spriječiti poplave.

Nadajmo se da će ipak Božićni blagdani biti provedeni na suhom i da će večerašnja ponoćka biti istinska tiha noć, sveta noć.

Post je objavljen 24.12.2010. u 20:22 sati.