Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/daltoni-os

Marketing

BOŽIĆNI OBIČAJI - Badnjak

Foto Veni
Foto by Veni

Badnjak je vrijeme posljednjih priprema uoči Božića - Kristova rođenja. Badnji dan i Badnja večer dobili su naziv od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar. Vrhunac bdijenja jest polnoćka. S bdijenjem je u našim krajevima povezan niz običaja: unošenje panja "badnjaka" koji gori na ognjištu tu noć, božićne svijeće omotane trobojnicom, posipanje slamom.

Obitelj se uvečer okuplja uz posna jela. Iako Crkva ne zapovijeda post i nemrs, tradicija je da se baš bezmesnim jelima čovjek pročisti kako bi mogao istinski doživjeti Božić.

Tradicionalno polnoćka će se služiti u bazilici Rođenja Isusova u Betlehemu, gdje se okupljaju tisuće vjernika.

Foto by Veni
Foto by Veni

Božić je, svakako, najvažniji i najljepši obiteljski blagdan, blagdan intime, jednostavnosti i mira.

Duhovna i crkvena priprava za proslavu Kristova rođenja počinju dosta ranije, a sama proslava, na Badnjak ili noć bdijenja.

Foto Veni
Foto by Veni

Na Badnju se večer morao okitit bor. Običaj kićenja bora pred Božić potječe iz Njemačke, s kraja šesnaestoga i početka sedamnaestog stoljeća, da bi se i kod nas udomaćio, dosta kasno, tek u devetnaestom stoljeću, ali je zato običaj kićenja kuće zelenilom, uglavnom bršljanovim grančicama dosta dug. Zelenilo u kući u zimskom periodu simbolizira novu životnu snagu koja početkom godine počinje sve više jačati.
Negdje na istaknuto mjesto stavljao se bor i pripremao za kićenje. Kako su se mijenjale godine i stoljeća, tako su se mijenjali i ukrasi za kićenje bora. Ranijih su godina ljudi stavljali na bor ukrasne bombone, ako su ih imali, ili cukarine, šećerne kockice, hrastove šiške, sitni krumpir, orahe, sve to umotano u kakav sjajni ili krep papir. Djeca su dobro pazila gdje se stavljaju bomboni, pa bi obično, kad roditelji u svečarskoj atmosferi na njih zaborave, na mjesto bombona stavljala što drugo. Posebno je ozračje vladalo u kućama pri odlasku na Polnoćku. Susjedi su dočekivali jedni druge, te bi tako uz svjetlost svijeća, svi zajedno krenuli u crkvu.

Foto by Veni
Foto by Veni



Post je objavljen 24.12.2010. u 17:09 sati.