Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Turistička zajednica Općine Žminj

Žminj je bio jedna od ilirskih utvrda. Stara jezgra srednjovjekovnog Žminja čuva sve karakteristike starohrvatskog gradića. Nekada je bio zaokružen s četiri kule što ga je činilo jakom vojnom utvrdom. Ostaci srednjovjekovnih bedema danas su uklopljeni u zidove izgrađenih kuća i ograda. S vrha naselja, grad čuva obrambena utvrda koju stanovnici Žminja nazivaju Fortica.





Turistička zajednica Općine Žminj nastoji promovirati svoju povijest i kulturu vrlo dobro očuvane starogradske jezgre u kojoj se ističe župna crkva iz XVII st. Da su Žminjanji poštivali vjeru govori i podatak da je nekada na tom području bilo 24 crkve.




Uz pomoć Turističke zajednice Općine Žminj, Općine Žminj, Istarske županije, Ministarstva kulture i Gradske knjižnice i čitaonice Pula, u Žminju je 2002. godine započela s radom i gradska knjižnica. To se nastojalo ostvariti još od 1997. godine kada Čakavski sabor sa zbirkom knjižnih izdanja s čakavskog kulturnog prostora, seli svoje sjedište u Žminj. Tako knjižnica u Žminju postaje mjesto na koje navraćaju studenti, đaci i ljubitelji knjige.





Tako je turistička zajednica dobila još više na značenju jer se brošure i promotivni materijali o knjižnici mogu naći i u njenim prostorima, a tako zainteresirani gosti odmah vide i ostalu turističku ponudu na Žminjštini.

Razvoj turističke zajednice povezan je sa razvojem općine Žminj. Naime, turistička zajednica se djelom financira iz općinskog proračuna i time stvara svoj plan, razvoj i strategiju promocije. Turistička zajednica Općine Žminj ima u svojem planu razvoja poboljšanje turističke ponude poticajima u stvaranju novih turističkih kapaciteta i osmišljavanja novih događaja i manifestacija koje bi Žminj upisale na kartu omiljenih turističkih destinacija u Istri. Dobar primjer su obližnje općine Grožnjan, Gračišće i Svetvinčenat.

Trenutačno se na Žminjštini najviše nude apartmani i kuće za odmor. Hotela nema. Što se turrističke ponude tiče, mnogo je toga za odraditi, no gostoprimstvo domaćina ne nedostaje. A to je, svakako, najbolja usluga.

Na ljetnim manifestacija, čiji su organizatori i promotori Turistička zajednica i Općina Žminj, mogu se vidjeti i mladi i stari. U tom kraju poznate su: Bartulja - gospodarski sajam, Žminjski gardelini - dječji pjevački festival, Žminjski mačkari – karnevalska skupina i folklorno društvo Cere – s najstarijom tradicijom djelovanja na području Istre.







Turistička zajednica Općine Žminj pomaže i promociji autohtonih i domaćih proizvoda. Među najpoznatijima su različite vrsta rakija travarica, biska, medenica, proizvodi pčelarskog uzgoja, suhomesnati proizvodi i proizvodi od ljekovitog bilja.

U turističkoj promociji Žminja sudjeluje i streljački klub Artemida Žminj, koji svojim rezultatima postiže izvanredan uspjeh. To je dragovoljno udruženje građana, osnovano u srpnju 2004. godine kao samostalna športska i nestranačka udruga radi sudjelovanja na streljačkim natjecanjima i streljačkoj obuci. Klub djeluje na području Istarske i Primorsko-goranske Županije (Hrvatska liga zapad) te užem području Općine Žminj u gađanju letećih meta. Trenutačno broji 14 članova od kojih se šestero natječe u Hrvatskoj ligi zapad.




Iako je Turistička zajednica Općine Žminj mala, na dobrom je putu u stvaranju prepoznatljivosti obogaćivanjem i promoviranjem turističke ponude.

Katarina Dobrić Dabić



Post je objavljen 22.12.2010. u 10:25 sati.