Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gospa-moja

Marketing

BOŽIĆ


Josip i Marija, koja je trudna, na put su da izvrše naredbu carevu o popisu stanovništva. Idu u grad Josipovih predaka, u Betlehem, u grad Davidov. Nikoga više tamo nema od njegovih. Kome će pokucati na vrata? Koga zamoliti da im pomogne?
I nitko ih nije primio. Nitko im nije pomogao! "I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga prvorođenca, povi ga i položi u jasle, jer za njih ne bijaše mjesta u svratištu."
Možemo se zapitati: što je ostalo od onih velikih obećanja koja je izrekao anđeo Gabrijel Mariji prilikom navještenja? Je li Marija mogla prihvatiti ovakvu situaciju da nije bila žena duboke vjere? Čini se da ljudski element u našoj vjeri, koliko god nam je bliži, teže prihvaćamo od božanskog. Marija prihvaća Božjeg Sina kao malo nejako dijete kojemu je trebala učiniti sve ono što čini majka svomu djetetu kad ga porodi.
No, ipak, Spasitelj u jaslama čini nam se tako blizak i tako drag da ga odmah prihvaćamo. Postao je jedan od nas, samo još siromašniji od najsiromašnijih i potisnutiji na rub više od svih drugih potisnutih. Time nam je postao i bliži. Već se u Betlehemu nazirala Kalvarija. To su mogli zamijetiti istinski velikani vjere. C. Caretto je rekao: "Uvijek, ali osobito u dva slučaja, Isusovo prebivanje među nama dirljivo je u svojoj veličanstvenoj ljepoti: u Betlehemu i na Kalvariji. U Betlehemu je Bog postao sama, apsolutna nemoć, a na Kalvariji je postao sama patnja. Nikad Isus nije više bio čovjek nego u te dvije situacije, jer su nemoć i patnja dva najznatnija nasljeđa čovjeka na zemlji kao stvorenja i kao grešnika." Zato nam je mali Isus tako drag. "O dobrog Kralja, komu je štala ugodna", pjevamo u jednoj božićnoj pjesmi. Jer je postao dijete, Bog nam je postao tako blizak da mu možemo reći "Ti".
Bog se pojavio u liku malog djeteta, novorođenčeta. Nije nas htio zaslijepiti svojom slavom i prestrašiti svojom veličinom i snagom. Samo nam je htio pokazati svoju ljubav. A ljubav nikad nije nasilna, zavodljiva i osvajačka. Zato je izabrao slabost, zato je izabrao skromnost i jednostavnost.

Božić je blagdan mira, molitve i ljubavi.

Neka u ovom vremenu nemira i nesigurnosti Krist bude Vaš mir i sigurnost u budućnosti.
Neka svjetlo novorođenog Krista rastjera tamu iz vaših srdaca.

Krist Vam bio i ostao Svjetlo na životnoj stazi.


"Došli ljudi pa vele:
U jaslicama pokraj sela
Rodio se naš Spasitelj.
Blago nama kad imamo Spasitelja,
Blago svijetu kad ima prijatelja,
Blago djeci kad imaju dobročinitelja."


Sretan i blagoslovljen Božić Vama i Vašim obiteljima želi Irena i obitelj !

Post je objavljen 21.12.2010. u 19:23 sati.