Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ekstremni zagrebački ekosistemi

Drage i dragi moji, ovih dana vam malo rjeđe stižu postovi, predblagdansko je vrijeme i teško je razdijeliti dnevna 24 sata na dovoljno dijelova za sve, i onda ponekad izvisi i blog ... no, ne morate brinuti, na lageru imam više nego dovoljno materijala, samo nedostaje vremena da se to uobliči i pripremi za blog.

A danas vam slijedi jedna zanimljiva ne-zimska tema: možete li se sjetiti najneobičnijih mjesta u gradu na kojima uspijevaju biljke?

Pred godinu i pol sam OVDJE pisao o drveću koje na opće čuđenje niče iz ničega, iz gradskog asfalta. A takvih mjesta, gdje biljke rastu iz fasada, kamenih procijepa, krovova, asfalta ... ima po gradu na tisuće. Uvijek se sjetim džungle koja raste na krovu garaža ispod "Raketa" o kojoj sam isto već pisao ... a malo svježije fotke na tu temu s drugih dijelova grada možete vidjeti i ovdje (snimljene su ovu jesen):


Bezdanska ulica, Prečko, vodovodni šaht nasred ulice. Snimio: Vanja


Pločnik Ulice Savezne republike Njemačke. Snimio: Vanja

Ako idemo malo dalje u krajnosti, kojekakvo bilje možemo naći i ispod mostova: svjetla imaju, a voda im dotiče na razne načine .. recimo, ispod nadvožnjaka Zagrebačke avenije preko Selske za kišnih dana voda dolazi kroz rupe u konstrukciji.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

No, možda su ipak najekstremniji uvjeti na samome nadvožnjaku, uz nezamislivu količinu ispušnih plinova koja dopire sa i ispod mosta ove biljke rastu ponajviše na zemlji koju nanese vjetar, te sipini i soli koja ostane nakon zimskog posipavanja. Divim se otpornosti tih biljaka!


Biljke rastu ispod ove betonske ograde. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pogled izbliza. Snimio: Vanja

Sa ovime, gledavši zagađenje, još možda može biti usporedivo samo stanište (koje bi se uz puno mašte moglo nazvati "zelena površina") između oba prometna traka na Slavonskoj aveniji - ispušni plinovi, smeće ... fuj!

Post je objavljen 20.12.2010. u 12:56 sati.