Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

Marketing

Blogdanski darovi

Ovih dana svi se mediji raspisali samo o dvije teme. Prvo je Sanader. Kakvu pidžamu nosi u ćuzi, što je imao za užinu, jel Mirjana pozdravlja susjede s bok ili dobar dan, na što kćeri troše džeparac, koliko satova imaju braća itd. A drugo je već uobičajeni blještavo glamurozni katalog pod nazivom "ideje za božićne darove", s nekom bolesnom implicitnom pretpostavkom da prosječan Hrvat ima bar dvije menadžerske plaće, sedam platinastih kreditnih kartica te kozmopolitski životni stil i uglađen ukus kao u najmanju ruku Bred i Anđelina.
Na tu ću se temu i ja šlepati, ali nešto skromnije. Recimo da želite nekom sitnicom razveseliti dragu osobu koja je ujedno i izjelica hedonističke vjeroispovijesti. Da, nešto kao ja. I uopće ne mislim da je jestiv/pitak poklon bezveze jer nije dugotrajan. Kratko traje, ali je siguran užitak. Nitko mi ne može reće da je figurica narvala od Swarovski kristala užitak. A nije li jedan od osnovnih postulata blagdana užitak? Da, da, osim mira, dobrote, ljubavi, obitelji bla, bla. Ako imate elementarno, onda su dobar zalogaj i gutljaj šlag na sve to. Dakle, evo moje imaginarne spontane liste deset stvarčica koje bih sama voljela primiti na dar, a bogme i darovati. Redoslijed nasumičan, a izbor patriotski.

1. Rabska torta
(da, originalni je naziv posvađan s važećim pravopisom)

Photobucket

Moj gastrofetiš. Znači mi koliko i Jeleni ex Veljači štiklice. Spoj badema, maraschina, jaja, brašna, šećera, masti, naranče i limuna u svom najdivnijem obliku. Ako niste na Rabu, skupa ko vrag. Najprisutnija je ona od pekarnice/slastičarnice Vilma. Ima je po delikatesnicama, u City Centru One... Vidim da je i Lidl sad nudi pod nekom svojom markom, ali suzdržat ću se od ocjene dok ne probam. Kraljica među gastropoklonima! Srednja veličina oko 40 - 50 kn.

2. Nadalina čokoladice

Photobucket

Nema veze s Oliverom. To je ona splitska firma koja dila začine. A koju vodi stari splitski panker. Prije koju godinu izbacili najdivnije domaće čokoladice ikad. Kvalitetna tamna čoksa (70%) obogaćena začinima, deset vrsta: lavanda, crveni papr, muškatni oraščić, cimet, rogač, suhe smokve, prošek i kombinacije. Male su (50 g), ali to je idealna porcija za jednu osobu, dvije ako se baš toliko volite da to možete dijeliti. Oko 11, 12 kn. Tu ima popis gdje se prodaju: http://www.nadalina-cokolade.nadalina.hr/.

3. Džem od maraske OPG Aralica

Photobucket

Otkad džemove sama radim ili dobivam na poklon, nemam potrebu kupovati ih. Osim ovog. Otkriveno na onom vašaru raznoraznih domaćih proizvoda u šatoru na Bundeku. Teta Branka pokazala se i izuzetno susretljivom pa se može naručiti i ona donese kad dođe u Zagreb. Ima i na izvorno.hr i fino.hr, ali skuplje.

4. Gastro med

Photobucket

Revolucionarni izum stare i iskusne medne manufakture obitelji Petrović. Med aromatiziran raznoraznim začinima, voćem ili povrćem. Da nabrojim samo neke okuse: češnjak, feferon, celer, limeta, mrkva, mušmule, šipak, jagode... Čudo jedno. Raznoliko iskoristiv u kulinarstvu. Ili samo kao egzotičan oplemenjivač sira ili kruha. Ima ga u Mercatoru, Franji, Bakinoj kući... Teglica oko 50 kn.

5. Kalipso - salama od suhih smokava i badema

Photobucket

Jedan od mnogih krasnih proizvoda firme Stella Croatica. Kao bakin smokvenjak, ali još bolje.

6. Samoborska muštarda

Photobucket

Fin i bogat pikantni (slatko-ljuti) senf sa sjemenkama. Proizvodi obitelj Filipec, ista ona koja radi i bermet, ali ovo je druga frakcija. Idealno za zimske dane, uz kobase, kuhano meso, pečeno meso. Kao i bermet, i ovo su donijeli Francuzi za vrijeme Napoleona, kažu. Promocija očito malo šteka jer ako u Google pod Images upišete "samoborska muštarda", izletit će samo jedna mikrosličica. Teglica je 50 kn. Vidjeh je u Metrou neki dan.

7. liker San Hubert

Photobucket

Volite Jeger, Unterberg i slične gorkaste žestice? E, pa svi su oni tek filtrirana i zašećerena mokraća San Huberta, gospodara biljnih likera. Proizvodi ga mali pogon u Gorskom kotaru, i to od 57 vrsta ljekovitog bilja i 7 vrsta šumskog voća! Grije srce, liječi dušu, vida rane, govori i mrtve jezike. Ima ga u Naturi Croatici, pola litre 119 kn.

8. kulin Galović

Photobucket

Svaka čast domaćim uratcima, ali na području uređenog tržišta ovo je kralj, nacionalno blago, benchmark za sve kulene. Masovna (uvjetno rečeno) proizvodnja nimalo mu ne snižava kvalitetu, dapače. Također ima i zgodnu ambalažu za poklon-paketić. Pronađite ga u vlastitom dućanu u Vlaškoj 78.

9. kozji sirevi Gabriel

Photobucket

Sireva nikad dosta i hrvatska sirna paleta stvarno je bogata te uživa moju veliku ljubav, ali ovaj put izdvajam Gabriela da pohvalim njihov ekološki certifikat. Osim čistih sireva i mliječnih prerađevina, jako su zanimljivi aromatizirani sirevi, a gastrograđanima svijeta preporučujem kozji sir tandoori & sambal oelek. Gabriel živi na policama Interspara i Bio Bija.

10. Dalmatinska tapenada

Photobucket

Slastan proizvod malog obiteljskog obrta Mattina Croatica s Brača od crne i zelene masline, sušene rajčice, začina, slane srdele i maslinova ulja. U biti gust umak, a najbolje funkcionira kao dip ili namaz za bruschette. Ima ga na izvorno.hr, a uglavnom ga se uvijek može naći po onim šatorskim sajmovima i festivalima. Kako ime nije trejdmark, pojavili su se i sljedbenici, pa tako sličnu stvar možete naći na fino.hr, dok na izvorno.hr imate upravo ovu, ali za vrtoglavih 68 kn.

A sad trkom u nabavku, a po mogućnosti i po zimske zalihe. Tovimo se zajedno!

Photobucket

Post je objavljen 19.12.2010. u 16:19 sati.