Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljekovitetrave

Marketing

Neplodnost muškarca zbog zaušnjaka

Kod muške neplodnosti zaušnjaci mogu biti problem.Da li će doći do neplodnosti muškarca?Vjerovatnoća postoji.Malo više podataka o zaušnjacima,a u dnu posta će biti objavljeni forumi koji govore iz iskustva drugih o ovoj pojavi moguće neplodnosti muškarca.
Virus zaušnjaka u organizam ulazi kroz usta ili nos. Kako se razmnožava, može se širiti u mozak i ovojnicu, žlijezde (obično podušne žlijezde), gušteraču, testise, jajnike i druge dijelove tijela. Najčešći simptomi zaušnjaka su:
Oteklina i bol u jednoj ili obje podušne žlijezde, što uzrokuje otečeni izgled jednog ili oba obraza. Oko 30-40% osoba zaraženih sa zaušnjacima imaju ovakav simptom. Iako se ovaj simptom smatra klasičnim znakom zaraženosti virusom mumsa, postoje i neke druge bolesti koje se manifestiraju na sličan način, pa je za točnu dijagnozu potrebno posavjetovati se s liječnikom;
Visoka tjelesna temperatura, između 38 i 40°C;
Glavobolja, bol u ušima, grlobolja, bol prilikom gutanja ili otvaranja usta;
Bol prilikom konzumiranja kisele hrane ili pića, poput limuna ili voćnog soka;
Umor, bol u mišićima i zglobovima;
Slab apetit i povraćanje.
Prvi simptomi pojavljuju se najčešće između 16 i 18 dana nakon izlaganja virusu, iako period inkubacije može potrajati i do četiri tjedna. Otprilike jedna trećina osoba zaraženih virusom mumsa nemaju izraženih simptoma. Posavjetujte se s liječnikom i ako osjetite ukočenost u vratu i jaku glavobolju, bolne i osjetljive testise ili bolove u gornjem ili donjem dijelu trbuha.
Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti su:
Orhitis ili upala testisa. Dolazi do oticanja jednog ili oba testisa, a pojavljuje se kod otprilike jedne četvrtine tinejdžera ili odraslih osoba oboljelih od mumsa. Ponekad može uzrokovati i sterilnost.
Upala gušterače. Ova bolest uzrokuje oticanje gušterače. Simptomi upale gušterače uključuju bol u gornjem dijelu trbuha, mučninu i povraćanje.
Encefalitis ili upala mozga. Predstavlja upalni proces u mozgu uzrokovan nekim virusom, među njima i virusom mumsa. Može uzrokovati neurološke simptome i čak postati opasnim po život. Iako predstavlja ozbiljnu komplikaciju, encefalitis je uistinu rijetka komplikacija kod oboljenja od mumsa.
Meningitis. Predstavlja infekciju i upalu moždane ovojnice i tekućine koja okružuje mozak leđnu moždinu. Može se pojaviti ako se virus mumsa proširi kroz krvotok i zarazi središnji živčani sustav. Isto kao i encefalitis, i ova je komplikacija vrlo rijetka.
Gubitak sluha. Mums je nekada predstavljao čest uzrok gubitka sluha.
forum
još razno>>>

Post je objavljen 19.12.2010. u 13:24 sati.