Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto Japanci stavljaju sol pored ulaza u restorane i slicne objekte?

Onima koji su posjetili Japan, mozda su im zapale za oci, hrpice soli moribana ili kiyomeshio, pored ulaza u tradicionalne japanske restorane. Onima koji zive u Japanu, osim prakticne vrijednosti ( da ne moraju ici u ducan kupiti sol), ove nakupine imaju i religijski karakter. Obicaj stavljanja soli koji se naziva morishio, u Japanu ima dugu tradiciju. Sol se postavi na netom pocisceni prag restorana, barova, ducana i drugih usluznih objekata u nadi da ce posao biti jako dobar. Nakupine su uglavnom desetak centimetara u promjeru, a visoke koliko je moguce staviti. Da budu kompaktne, poskropi se vodom. Mogu stajati na tlu, ili posebnim tanjuricima.



U Japanu sol ima posebno mjesto u prociscavanju mjesta i uklanjanja zlih duhova. Postavlja se na ulazu u kucu na dan useljenja da ne udju zli duhovi, na zemlju da se umilostive bogovi zemlje, a i Sumo hrvaci skrope ring dohyou uzduz i poprijeko , koji se drzi svetim, da sprijece necistocu da udje na njega, tako i zene koje se drze necistima. Uostalom, sol nema magicnu moc samo u Japanu. I u Hrvatskoj se, s vremena na vrijeme, prebaci malo soli preko ramena. Zlu ne trebalo.
Kao i mnogi obicaji, i ovaj je, u Japan dosao iz "susjedne" Kine. A obicaj stavljanja soli pred ulazna vrata nije proistekao iz nekih duboko spiritualnih razloga. Dosao je iz vrlo ovozemaljskih pobuda, ali nista manje bozanskih.



Qin Shi Huang (259-210 P.N.E.), pomalo cudnovat kineski car, imao je oko 3000 prileznica. Po noci bi u svojoj volovskoj zaprezi kruzio oko njihovih nastamba za malo ugodnog druzenja. Matematika kaze da ako bi svaku noc isao kod druge, one bi na red cekale vise od osam godina. Malo predugo, cak i kad je u pitanju Njegovo carsko velicanstvo.
One snalazljivije, kojima se nije dalo cekati toliko dugo, pocele su stavljati sol ispred svojih vrata. Ne zbog cara, naravno, nego zbog njegovih volova. Volovi bi se zaustavili tamo gdje bi se njima svidjelo da mogu na miru lizati slane nakupine, a car bi se usetao tamo gdje bi ga volovi dovukli.

Post je objavljen 14.12.2010. u 07:39 sati.