Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoom-in

Marketing

Merčep i dragovoljci - pogrešno poistovjećivanje

Reakcije na uhićenje Tomislava Merčepa su veoma raznolike, jasno - jer i na njegov "lik i djelo" ljudi različitih stavova gledaju sasvim različito.

Osobno sam uvjeren da je Tomislav Merčep jedan od vodećih ratnih zločinaca među bivšim braniteljima RH. Taj stav imam dijelom jer sam pročitao dosta o njegovom ratnom putu, suborcima, njihovim iskazima koji ga terete, a dijelom i jer se vodim nekom svojom intuicijom, jer mi pogled na njegovu facu ne stvara dojam ispravnog, poštenog čovjeka neupitna morala. Dakle, dobrim dijelom to je sasvim subjektivan stav.

S druge strane, neki tamo predstavnici dragovoljaca (UHDDR) brane moralne vrijednosti Tomislava Merčepa (klikni za članak), i to ispred svojih organizacija, što će javnost, smatram, sasvim pogrešno doživjeti.

Ono što je potrebno istaknuti jest:

1. UHDDR nije jedina udruga dragovoljaca domovinskog rata, članstvo u toj udruzi nije obavezno niti automatsko za ratne dragovoljce. Samim time UHDDR nije predstavnik svih dragovoljaca, već samo svojega članstva.

2. Dragovoljci nisu i nikad neće biti ideološki jedinstveni. O tome mogu posvjedočiti i svojim postojanjem, ali i postojanjem mnogih meni sličnih.
Dragovoljac sam domovinskog rata, jedan od onih koji ne dijele stavove dragovoljaca s desničarskim uvjerenjima. Takvih ima dosta, a odlikuje nas odsustvo iz članstva raznih udruga proisteklih iz oružanih snaga (ili neaktivnost u njima) jer se one uglavnom osnivaju s desničarskim uvjerenjima i pod desničarskim vodstvom (da, pretpostavljam da barem polovica dragovoljaca IMA desne stavove, no sigurno postoje i mnogi koji ih ne dijele).


Dakle, iza priopćenja UHDDR-a o Merčepovim moralnim vrijednostima NE STOJE generalno svi dragovoljci domovinskog rata.

Post je objavljen 12.12.2010. u 21:46 sati.