Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Kako preživjeti praznike sa sasvim malom bebom



Vaša mala bebica neće moči aktivno sudjelovati u slavlju, ali zamislite što će njene male oke sve vidjeti. Puno lampica, mnoštvo svijetla, ritmovi prazničnih pjesama, puno ljudi, veselo omotani pokloni.

Znate li da je vidno polje beba do 6 mjeseci ograničeno između 20 i 36 centimetara. Približite ju aktivnostima. Neka udahne miris bora, poigra se sa šarenim vrpcama. Čak možete staviti njenu dekicu za igranje ispod bora. Naravno ako ste sigurni da ga ne može dohvatiti.

Već kada navrši mjesec dana vaša beba će se fiksirati na sve što prođe blizu njenog lica. Nabavite kuglice za bor koje se ne mogu razbiti, malo šuškajte sa njima, papir za zamatanje je šaren i veseo, zasigurno će zaokupiti pažnju vaše male bebice.

Male bebe vole da ih se dodiruje, drži u rukama, da im se smije i guguće. To vrijedi znati kada na vaša vrata dođu gosti; djede, bake, tete prijatelji i svi ostali namjernici. Iskoristite to i dajte svojoj bebi priliku da nauči nove stvari. Već sa pet ili šest mjeseci bebe mogu razlikovati prijateljska, poznata od nepoznatih lica. Doduše, možda i zaplače kada je uzme nepoznato lice, to nije problem, dajte bebi priliku da se privikne na nepoznatu osobu.

Nakon navršenih mjeec dana, bebin sluh je potpuno razvijen i spreman za uporabu . „All i want for christmas is you“, od Mariah Carey dostojno će zamijeniti dječje pjesmice, zapamtite da muziku ne puštate preglasno. Također čitanje pričica koje su u duhu praznika dobro će doći, zaposlite baku ili djeda :-). Uz ove zvukove tu su i zvončići, šuškanje papira za zamatanje, žamor dolazečih i odlazećih ljudi, zveckanje tanjura. Male bebe se mogu preplašiti glasnih zvukova, tako da izbjegavajte bučne zabave, koncerte i slična okupljanja.

Lako je uhvatiti se u praznični duh te zaboraviti da puno novih i brzih stvari koje se događaju oko vaše bebe mogu istu vrlo lako iscrpiti. Obratite pažnju na ponašanje. Ukoliko primijetite da joj trlja oči, češka i čupa uho ili izgleda iritirano nemojte čekati, vjerojatno joj se spava. Vrijeme je za kolijevku. Novorođenčad je sklona da postane vrlo nervozna ukoliko je držite predugo budnu. Ukoliko pak vaša beba ima problema sa grčevima (kolici), uzbudljiv dan može pomoči njenom tijelu u razvoju.

Ukoliko jako narušite rutine koje je beba usvojila možete se naći u problemima. Ako je ikako moguće držite se stvorenih rutina, dakle party, obiteljski ručak i kićenje bora potrebno je prilagoditi bebi a ne obratno. Osigurajte neko mirno i tiho mjesto na kojem će se vaša beba odmarati dok se vi možete nastaviti zabavljati (ili prilegnite sa bebom, imate izgovor :-) )

Ukoliko trebate putovati za praznike.


Kako ćete uskoro saznati, putovanje sa bebom je igrarija. Uskoro ćete se naći pred mnoštvom problema, dakle uživajte dok možete. Prije puta spakirajte sve što trebate da vam bude na dohvat ruke, hrana, pelene, rezervna robica. Jeste?? Sada dodajte duplo, za svaki slučaj. Ovo je vrijeme kada su moguće gužve i loše vrijeme. To može produžiti vaš put. Uzmite tješilice, zvečke, neku igračku koja svira, oni su vam odlični pomagači kada je beba budna. Tempirajte polazak pred vrijeme za spavanje vaše male bebice kako bi si dodatno olakšali put. Ukoliko je put duži, stanite i protegnite noge sebi a i vašoj bebi.

Neka vaša beba bude sigurna


Ukoliko putujete, tijekom praznika i za loša vremena je povećana opasnost od prometnih nezgoda. Budite sigurni da je stolica za auto atestirana, kvalitetna i ono što je najvažnije, ispravno postavljena. Potrudite se, provjerite dali su pojasevi koji drže stolicu dovoljno napeti.

Nikada stolicu ne stavljate na prednje sjedalo ukoliko imate auto sa airbagom (na nekim modelima se airbag može isključiti, no stolica je i u tom slučaju sigurnija na stražnjem sjedalu). Također neki modeli automobila imaju stražnje airbagove (zavjese), postavite košaru sa bebom van njihovog dometa. Sve piše u uputama vozila, pročitajte ih ukoliko već niste. Prema Adac-u, sjedalica je najsigurnija u sredini stražnjeg sjedala.

Najčešće ozljede i incidenti u koje su umiješane bebe do šest mjeseci su padovi sa stolica, kauča, fotelja i vjerovali ili ne sa stolova za presvlačenje. Već ste se locirali potencijalno opasna mjesta u svom domu, no ukoliko ste otišli u posjetu zajedno sa svojom bebom, budite pažljivi. Jednostavno vama i bebi je to nepoznato okolje. Ako baka izvuče vašu staru sjedalicu, hodalicu ili neki drugo, dugo čuvano pomagalo razmislite dali želite da vaša beba bude u nečem tako starom, provjerite, ako niste sigurni ponesite njeno pomagalo od kuće.

Bebe sa navršenih pet mjeseci se već mogu prevrnuti, okrenuti i posegnuti za stvarima koje se nalaze u dohvatu ruke. Dakle pazite da je okolica bebe bez bombona, malih igračaka, ukrasa ili drugih stvari koje može staviti u usta.

Također torbe i vrečice koje donesu vaši gosti nisu igračka za vašu bebu. Sklonite ih daleko van dosega iste.

Također nemojte vješati ništa što nije originalno predviđeno za bebinu kolijevku. Improvizirane visilice se mogu lako potrgati i beba se može zapetljati u špage.

Kako odabrati poklon za bebu


Neka, mekana knjiga ili plišana igračka koja ima jako-kontrastne boje najbolji su pokloni za male bebe. Također sve što se miče, okreće i proizvodi tihi zvuk, zasigurno će se svidjeti vašoj maloj bebici.

Između tri i šest mjeseci beba će otkriti svoje ruke. Početi će ih upotrebljavati. Posezati će i hvatati igračke. Dekice za igru i mobili su odlični pokloni za tu dob. Također tada će se beba početi kotrljati i okretati. Slatko! Uz to će naučiti stavljati sve što dohvati u usta, malo manje slatko! Provjerite svaku novu igračku dali je pogodna za vašu bebu (one sa sitnim dijelovima spremite za kasnije). Ukoliko vam rođaci i prijatelji donesu neku igračku koja nije pogodna za dob vašeg djeteta jednostavno je spremite na sigurno, bebe rastu brže nego što mislite.

Ah da! Nemojte zaboraviti na iste, kako ih dijete ne bi preraslo dok su one na sigurnom u ormaru.

Uživajte u praznicima sa svojom malom bebicom. Želimo vam sve najbolje.

www.slogica.com.hr


Post je objavljen 11.12.2010. u 10:42 sati.