Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

30 Days of Night: Dark Days (2010)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon preživljavanja incidenta u Barrowu u Aljasci, Stella Olemaun odlazi u Los Angeles gdje svim silama pokušava ljudskoj populaciji dati do znanja da postoji vampirska vrsta i da su svi u opasnosti s ciljem da osveti svog poginulog muža Ebena.



Prije par mjeseci (mislim preko ljeta) sam komentirao prvi dio ovog vampirskog horrora pod imenom 30 Days of Night. Film je kod mene odlično prošao, definitivno sam ga smatrao jednim od najboljih vampirskih filmova, a sigurno najboljim od 2000. godine. Serijal koji će se sastojati od tri nastavka (rađen po istoimenom stripu) sredinom ove godine dovršio je i drugi nastavak u kojem se nastavlja radnja iz prethodnog dijela. Dark Days je dobio znatno slabije kritike koje su upućivale na to da me film neće impresionirati kao i prvi dio, što se nažalost ispostavilo istinitim. Ovdje je riječ o običnom vampirskom filmu koji je izgubio onu neku posebnu nit koju je pružao prethodnik; jednostavno, Dark Days je prosječan film, ali daleko iza prvog dijela i čak sam mu možda dao i pola ocjene više nego što sam trebao. Film me je nažalost ostavio ravnodušnim.



Slično se dogodilo sa serijalima Hatchet i Descent, gdje su nastavci ove godine dosta slabo potvrdili kvalitetu prethodnika, ali mislim da se ovdje najviše očituje slabost scenarista i redatelja da upotpune tu neku atmosferu i napetost. Para se imalo, ali se nije znalo njima koristiti. Najveći problem je zapravo katastrofalan scenarij koji se prolijeva kroz cijelu minutažu, a osjeti se pomanjkanje ideja u pretakanju papira na scenu. Loše, loše. Bespotrebne scene se ubacuju koje su se mogle izbaciti, likovi idu u čisto samoubojstvo bez ikakvog planiranja i organiziranja, osim toga ni gluma baš nešto nije naročito izražena, lijepo je vidjeti lijepe glumice, ali ih je loše vidjeti kada obavljaju svoju ulogu. Vampiri su ostali isti kao i u prvom dijelu, iako su sada drastično ranjiviji i dostupniji, što nikako nije bod više. Kraj filma bi, bojim se, i najpažljivijeg gledatelja ostavio ravnodušnim, a očekivano se radnja nastavlja koju ćemo za par godina vidjeti u trećem dijelu, koji će nadam se biti nešto bolji, iako teško može nadmašiti prvi dio.



Mislim da je bespotrebno bilo ekranizirati ovaj strip ako će se nakon jednog dobrog filma napraviti loši nastavci. 30 Days of Night je jedan običan prosjek koji će vam prozujati u tih sat i pol vremena. Ništa posebno novo nismo vidjeli, par dobrih butri, vampire i nešto nesuvisle koljačine.

Post je objavljen 10.12.2010. u 16:07 sati.