Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mi-rastemo

Marketing

Zlatne ruke

Ja nikako da uhvatim ritam u pisanju, samo još više kasnim. Posla preko glave.... Od ponedjeljka je Ivor bolestan, upala grla, dobio je i antibiotike, ali to ne bi bilo tako strašno da nema tog groznog kašlja. Sinoć je jadničak cijelu noć kašljao, i cijeli dan je danas naravno iscrpljeni umoran, a i nastavio suho kašljati, nadam se da će noćas ipak biti bolje.

Nego da se vratim zlatnim rukama. Franov vrtić i njegova vrtićka grupa kao najstarija (i miješana u kojoj također ima puno predškolaraca) je izabrana da sudjeluje u projektu "Dječji tjedan poduzetništva" kojeg inicira (ali ne i financira) Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s Visokom školom Zrinski. Započelo je roditeljskim sastankom na kojem su obavijestili roditelje o projektu, ciljevima, idejama...
Djeca su sama izabrala naziv "Zlatne ruke", osmislili što će raditi, s tetama su pričali o tome što su sirovne, gotov proizvod, smišljali su kako će zaraditi novce, na što će ih potrošiti, bilo je tu jako različitih ideja. O svemu sam prvi puta čula kad je Fran jedan dan došao kući pitajući me:"Mama znaš li ti što je to početni kapital?" Na što sam ja ostala eek.
Uglavnom, djeca su posudila novce od voditeljice vrtića, potpisli ugovor o tome, novce izbrojali i nakon dobro razrađenog plana krenuli u kupovinu materijala s tetama. Podijelili su se po manjim grupama i svatko je išao negdje. Fran na putu prema Baumaxu:


Tamo su kupovali drvene ploče za izradu kutija


Dakle, ideja je bila sljedeća: izrada nakita od fimo mase, gline, tijesta, perli, izrada ukrasnih kutija...
Nabavili su u vrtiću i kolo za glinu:


Zatim je glinene posude trebalo i ukrasiti


Pravili su i drvene kutije:


Svaki dan u vrtiću na panou su nas dočekale nove slike i izvještaji što su sve radili i pričali prošli dan.
Jedan dan su i snimali reklamu s pjesmom za radio.
Tete su im u dvorani pripremile i lutkarsku predstavu slične tematike


U utorak, 23.11. smo imali radionicu u kojoj smo jedno popodne zajedno s djecom i tetama i mi veliki pomagali, ali ujedino i učili.
Pravili smo ukrase od fimo mase (to je i meni bilo prvi puta da radim tako nešto wink )


Evo što je vrijedni tim za našim stolom napravio, spremno za pečenje


Zatim smo prešli na ukrašavanje staklenih i plastičnih posuda salvetnom tehnikom


evo uradaka


U četvrtak, 25.11. zadnji dan projekta je organizirana prodaja svega napravljenog. Vrtić je za tu priliku bio otključan cijeli dan (to inače nije). Blizu ulaza stol s pripremljenim panoima, crvenim tepihom, velikim ogledalom da kupci vide kako im što stoji, čak su tu bile i biste s dječjim ogrlicama. Za stolom mali prodavatelji s pravom blagajnom. Proizvodi su bili grupirani po cijenama. Svi su nešto kupovali, cijene su bile svima prihvatljive, od 5-30 kn.
Bili su prisutni ljudi iz ministarstva, mediji... Na kraju tog dana je sinak dobio pohvalu od ministarstva.
Sljedeći dan, iako je projekt zvanično gotov, djeca su kao pravi poduzetnici imali totalnu rasporodaju, slatko zar ne?
Roditeljski sastanak s izvještajem o svemu će biti sutra, na koji najvjerojatnije nećemo stići, jer Ivor mora na neku kontrolu u bolnicu u 17, Fran na gimnastiku u 18, a još prije želi na jednu majstorsku radionicu, povrh svega i Ivorova grupa ima radionicu izrada božićnih čestitki u isto vrijeme bang...
Uglavnom, načuli smo i prije završnog izvještaja da je projekt u potpunosti ispunio i premašio očekivanja. Najvažnije, djeca su bila presretna u tolikim događanjima, kroz igru su učili svašta novoga, a i financijski (ne manje važan dio) je također bio uspješan, skupili su novce za vratiti posuđeno i još im je navodno toliko ostalo, vidjet ćemo kako će to utrošiti.

Post je objavljen 08.12.2010. u 23:57 sati.