Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Božićno drvce




Stigao nam prosinac... grad je ukrašen, svi su zauzeti odabirom i kupovinom darova, a dani do Božića i Nove godine se odbrojavaju.

Ispričat ćemo stoga, nešto prigodno - o božićnom drvcu bez kojega danas ne možemo zamisliti božićni ugođaj.

Božićno drvce se pojavilo otprilike u 16. st. (iako su se zimzelene biljke i
grančice koristile od davnina kao simbol plodnosti i vječnog života).

Ingerborg Weber-Kellerman, profesor europske etnologije iz Marburga, navodi ljetopis bremenskog ceha iz 1950. godine gdje se spominje ukrašavanje božićnog drvca.

Ovaj se običaj pojavio u Njemačkoj, u crkvama koje su za vrijeme Božića gradile velike jaslice. Dio tih jaslica činilo je i zimzeleno drvce ukrašeno jabukama koje je predstavljalo rajski vrt i drvo s kojeg su jeli Adam i Eva.

Nakon nekog vremena, imućnije obitelji počele su ukrašavati
drvce i u svojim kućama koristeći pritom, ne samo jabuke, već i kestenje i slatkiše, a nakon nekog vremena i orahe umotane u ukrasni papir (preteča današnjih kuglica).

Početkom 19. stoljeća, ovaj se običaj proširio i postao popularan i među plemstvom. Princeza Henrietta od Nassau-Weilburga donijela je ovaj običaj u Austriju, a vojvotkinja od Orleansa u Francusku. Običaj se dalje proširio i na Veliku Britaniju, gdje je za to zaslužna Charlotte od Mecklenburg-Strelitza, supruga kralja Georga III. Na kraju se običaj proširio sve do SAD-a.

U Hrvatskoj je ukrašavanje božićnog drvca postalo popularno 1850-ih godina, za što su uglavnom bili zaslužni njemačka tradicija te tadašnji prostorno-politički odnosi. No, i prije toga obiteljski su domovi bili ukrašeni raznim cvijećem i plodovima, a u kuću se unosio badnjak (panj koji je gorio na ognjištu).

Tradicionalno, božićna se drvca ukrašavaju na Badnjak, 24. prosinca, a iz kuće se iznose na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja.

Danas, međutim, možemo primijetiti da božićno ukrašavanje započinje mnogo ranije, što mnogi pripisuju suvremenoj komercijalizaciji Božića.

Unatoč tome, ukrašene kuće i ulice i dalje potiču osjećaje pripadnosti, obiteljskoga duha i zajedništva.

Pripremila: Irena Milanović




Post je objavljen 07.12.2010. u 09:19 sati.