Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

E, baš bi svatko htio biti "treći put"! :)

Fakat je smiješno, a čini mi se nekako i žalosno, da ovu potrošenu sintagmu sve, ali doslovno sve političke opcije, osim HDZ-a i SDP-a, ponavljaju i svojataju.

Pisao sam svojedobno nešto o tome, kako je "Treći put" bila zanimljiva, ali kratkoživuća koncepcija lijevog centra u drugoj polovici 1990-ih godina. "Treći put" je trebao biti između neoliberalizma (tada trijumfalnog) i klasične socijaldemokracije (previše lijeve, previše, hm, "neliberalne"). Pokazalo se da je idejni domet kratak i politički uspjesi su trajali tek nekoliko godina.

Sad pak tu sintagmu u hrvatskoj svojataju ne samo liberali, koji eksplicitno upozoravaju da nemaju veze s ljevicom nego su desni centar (HSLS), nego je čak i HSP, odnosno inicijativa za okupljanje pravaških stranaka, izjavio, kako su jedino oni jedini pravi Treći put za Hrvatsku!

I naravno, i Milan Bandić, koji se usput, nakon toliko truda oko privlačenja glasova desnice i krajnje desnice, najednom sjetio reći, da je on još uvijek socijaldemokrat.

Međutim, svi koji tu sintagmu koriste, nemaju na umu kompromis ili novinu u odnosu na neka dva vladajuća "puta" nego posve banalno, dnevnopolitički, da su "između" dva vladajuća bloka.

Ono što zapravo imaju na umu, jest da žele biti "treća snaga", treći po broju glasova i osvojenih mandata, između dva dominantna bloka.

Razlikuju se doduše i po idejnoj opciji: Lesarova ljevica (još neodređeno, koliko oštra), državotvorni pravaši, konzervativni Bandić, HSLS koji se odmiče od ljevice ka "izvornom" liberalizmu, zabacujući ono prvo "S" u svojem imenu.

Nema, trenutno, mnogo prostora za "treće". Prema neki dan objavljenim procjenama na temelju ankete Crobarometra, nema velikih promjena u raspoloženju birača tijekom ove godine. Kukuriku koalicija može dobiti u zemlji čak 80 mandata, HDZ+HSS 49, svi ostali - samo 11.

Postoji ipak prostor, da se to poveća.

Tko će biti treći? Moj "favorit" kao analitičara, bez obzira na moje osobne simpatije i osobne ambicije da i sam postanem saborski zastupnik (u ime "četvrtog puta"), ipak je - Milan Bandić! Iako ne sam.

Još prošle godine, zaključio sam (ne jedini), da je KGB koalicija (Kerum - Glavaš - Bandić) izgledna. Mislim da je i dalje moguća i važna, iako je Bandić izgubio tempo.

Čini mi se da je Bandić ozbiljno pogriješio, što je izgubio skoro cijelu godinu nakon gubitka predsjedničkih izbora. Kao da je tada stvarno bio deprimiran zbog gubitka; nepotrebno, jer bilo je jasno da je Josipović favorit. Trebao je PMSM nastaviti snažno, pozivajući se na svoj uspjeh: "dobio sam 40% na izborima za predjsednika - hajdemo sada osvojiti 40% na izborima za Sabor!"-

Tada se mogao nametnuti, opet PMSM kao broj jedan Glavaš(evcima) i Kerumu, sad je pak to složenija igra, izgubio je zamah. (Možda je razlog povlačenja bio sličan kao kod Sanadera? Neke od njegovih afera kad tad bi ga trebale stići.)

HDSSB osvaja opet tri, možda i četiri mandata u Slavoniji, a Kerum bi mogao osvojiti jedan do dva mandata u X. izbornoj jedinici.

Bandić bi sa svojom strankom mogao pokriti četiri jedinice, koje obuhvaćaju dijelove Zagreba, te zajedno s ostalima pokriti IX..

Ćini mi se izglednim (i pragmatički opravdanim, što god ja osobno mislio), da se toj družbi prikloni i koalicija "Umirovljenici zajedno", koja je na nezgodnih oko četiri posto, što znači samostalno možda jedan ili dva, a možda nijedan mandata. Bandića su već podržavali.

Sve zajedno - moglo bi to biti deset do 15 mandata! Tako bi se "pokrila" konzervativna i nacionalistička strana političkog spektra, umanjujući gubitke zbog opadanja HDZ-a, kao i njegovog "skretanja ka centru" još od 2003., te slabosti pravaša (čini mi se da su oni izgubljen slučaj, makar se stvarno ujedinili, tj. borit će se za poneki mandat). Pravi "miks" ksenofobije, konzervativnih društvenih vrijednosti, populističke retorike ("čovjek a ne stranka) i potezanja brojnih klijentelističkih veza, mogao bi dovesti do uspjeha.

Osobno sam uvjeren da je danas, u idejnom smislu, pravi "novi put" (treći, četvti, svejedno) za Hrvatsku - zelena nova ekonomija! (Green New Deal) Hrvatski put u ekologizam. :)

Post je objavljen 06.12.2010. u 23:43 sati.