Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

SVETI NIKOLA NIJE DOŠAO?

Danas se slavi Sv. Nikola Biskup.

U Kuli Norinskoj imamo kapelicu posvećenu Sv. Nikoli pa će se u istoj održati sveta misa u 15 sati.

Blagdan Sv. Nikole se još uvijek slavi u pojedinim obiteljima naše župe jer naša župa čuva u Hrvatskoj jedan od rijetkih običaja održavanja krsnih slava. Krsna slava je naime štovanje neke obitelji jednog od kršćanskih svetaca ili blagdana, a najčešće su te slave podijeljenje po prezimenima. Iako je ovaj običaj najviše sačuvan u pravoslavnoj vjeri, zadržan je uglavnom u graničnim područjima, odnosno istočnoj Hrvatskoj.

U našoj župi prema podacima iz knjige "Don Radovan Jerković - Život i djelo", autora Don Mile Vidovića, a koji podaci su stari oko 70 godina, krsnu slavu Svetog Nikolu slave: Batinovići, Ćelići, Dominikovići, Dragovići, Jerkovići, 2 obitelji Marevića, Plećaši, Romići i Šprlje. Dio tih obitelji je do danas održao tu slavu pa im čestitamo slavu, kao i svim Nikolama i Nikolinama.

Sv. Nikola se slavi kao župska slava u Župi Sv Nikole u Metkoviću (desna strana), a zbog poplave, Sveta misa će biti održava samo u 17.00 sati, ali će istu predvoditi splitsko-marski nadbiskup.

Inače kako čujemo Sveti Nikola će ove godine zaobići desnu stranu Neretve jer nema praznih čizama - sve su na nogama, a krampus će malko obaći neke u Zagrebu, Splitu i Metkoviću da im dade šibu za neke grijehe iz pošlosti.

Čitatelji neće zamjerit na šali, ali u svakoj šali ima i malo istine, pa tako i u ovoj.


Post je objavljen 06.12.2010. u 00:18 sati.