Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bk-sehara

Marketing

Kako pomoći kostajničkoj Hitnoj pomoći: AMBULANTNA VOZILA NA GRANICI IZDRŽLJIVOSTI

Image and video hosting by TinyPicKod stava, odluke, želje, volje i htjenja ne moramo razmišljati o stranama: istočnim ili zapadnim. Lijevim ili desnim. Mladim ili starim. Ženskim ili muškim. Crnim ili bijelim. S imenom ili bezimenim. Nacionalnim... Svrstajmo se u jednu stranu. Svi. Ama baš svi. U onu stranu što se humanost zove. Stranu dobročinstva. Ljudskosti. Čovječnosti... Pomozimo da bi nam pomogli. Danas njemu. Meni. Sutra Tebi. Prekosutra, ne daj bože, djetetu. Prolazniku. Turisti... Bolest ne bira. Ne raspoznaje. Ne najavljuje. Nesreća dolazi nenadno... Kako je spriječiti? A bolest liječiti? Brzo intervenirati? Jednostavno. Svaka hitna intervencija ide uz znak jednakosti - vozilo hitne pomoći. Da, to specijalizirano auto u svakoj od ovih priča je neophodno. I to ne svakakvo. Treba pravo. Što novije. Suvremenije. Opremljenije. Time je intervencija brža. Lakša. Efikasnija. Nekada i sekunde su od životne važnosti.

S istim žarom i ljudskom osjetljivošću, u prvom redu Kostajničani, ali i svi drugi ljudi dobre volje, velika srca - trebali bi se uključiti u Humanu akciju nabavke vozila za hitne intervencije. Za naš, kostajnički, Dom zdravlja.

Inače, kostajnička medicinska ustanova ima zadovoljavajući stambeni prostor u gradu, veličine preko 750 kvadratnih metara i dislociranu ambulantu u Pobrđanima. I medicinska oprema, donacija japanske Vlade, ispunjava sadašnje kriterije za tu vrstu zdravstvene organizacije: rendgen i ultrazvučni aparat, laboratorijsku opremu za primarni i sekundarni nivo usluga, EKG-aparat, set za reanimaciju, defibrilator, stomatološku opremu... Pet stručnih timova porodične medicine (pet doktora, stomatolog, četiri više medicinske sestre, 14 medicinskih sestara i 8 nemedicinskih osoba), veoma uspješno pružaju medicinske usluge za gotovo 10 hiljada stanovnika, od čega je oko 6 hiljada zdravstveno osigurano.

Zadovoljni su medicinari, a posebno pacijenti, sa stanjem kostajničkog Doma zdravlja. I gotovo da bi slika bila bajkovita da nije dobrano starog voznog parka – tri automobila, bez adekvatne opreme, sa po 20 godina starosti.

Kako nabaviti vozilo hitne pomoći? Na ovo pitanje odgovor bi mogli dati Kostajničani, prevashodno oni u dijaspori, ali i svi oni koji mogu pomoći. Kako doći do takvog zahtjevnog vozila, s ne malom cijenom? Kaže narodna: zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača! Što se veći broj uključi u ovo humanitarnu akciju – lakše svima. Ovo je poziv za svakog, ali i za osobe koje mogu pomoći kroz druge vidove: doći do donacija, kupiti rashodovano vozilo iz velikih svjetskih klinika, iskoristiti poslovne veze...

Ne treba čekati. U akciju, koju je pokrenulo Udruženje građana „Una“, krenuti odmah. Jer, s njom pomažemo našem Domu zdravlja, a Oni opet - nama. Svima, bez razloga o kome se radi. Jer, ne treba navoditi, da je zdravstvo jedan od najpotrebniji prioriteta našeg društva.

U dobroti je čudna snaga! Potvrdimo još jednom to!



Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 05.12.2010. u 22:14 sati.