Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

I VATROGASCI BI U PRIJEVREMENU MIROVINU

PODGORICA

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Milan Bojović napomenuo kako se radi o evakuacijama, sklanjanju, zbrinjavanju nastradalog i ugroženog stanovništva, te radiološkoj i kemijskoj zaštiti. Takođe, tu je i spašavanje iz ruševina, zaštita i spašavanje od požara i poplava, ali i od neeksplodiranih ubojnih i eksplozivnih sredstava, te ukazivanje prve pomoći. Uz to, štitie i spašavaju životinje i biljke.Zbog toga se traži prijevremena mirovina za vatrogasce.

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Milan Bojović zatražio je od poslanika da prije razmatranja Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO) razgovaraju sa zaposlenicima u ovoj struci. On je, u otvorenom pismu poslaničkim klubovima, istakao da izmjene mirovinskog sustava iz 2008. godine predviđaju da prijevremenu starosnu mirovinu, shodno propisima o odbrani, mogu ostvariti i zaposleni na poslovima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, što se ne odnosi na vatrogasce.

- To je tumačenje resornog ministarstva, iako se u tom tekstu pojam odbrana uzima u najširem mogućem kontekstu, jer zakonodavac nije precizirao da li se radi o propisima vojne, civilne ili neke druge odbrane. S obziorm na to da su poslovi zaštite i spašavanja proglašeni za oblasti od posebnog značaja, te da podliježu mobilizaciji u suradnji sa policijom i vojskom, spadaju u krug odbrane - tvrdi Bojović.

On je poslanicima ukazao na to da je širok spektar poslova koje obavljaju zaposleni u službama zaštite i spašavanja.
- Radi se o evakuacijama, sklanjanju, zbrinjavanju nastradalog i ugroženog stanovništva, te radiološkoj i kemijskoj zaštiti. Takođe, tu je i spašavanje iz ruševina, zaštita i spašavanje od požara i poplava, ali i od neeksplodiranih ubojnih i eksplozivnih sredstava, te ukazivanje prve pomoći. Uz to, štitimo i spašavamo životinje i biljke - navodi Bojović.On smatra da navedeni poslovi zahtijevaju ogromne psihofizičke napore i stalnu kondicionu spremnost, koju ne mogu postići zaposleni sa više od 50 godina života.

- Upravo zbog toga, prilikom donošenja Zakona o zaštiti i spašavanju 2007. godine, tražili smo da se tim aktom regulira pitanje prijevremene starosne mirovine za profesionalne spasioce-vatrogasce. Tada je naš predlog odbijen, što je obrazloženo time da se ova prava mogu regulirati jedino mirovinskim propisima. Mi smo to uvažili, ali ni izmjenama mirovinskog sistema iz 2008. godine to nije učinjeno. Naša profesija nije obuhvaćena ni posljednjim izmjenama - kaže Bojović.On očekuje da će poslanici utjecati da se zakonski tekst dopuni, kako bi se vatrogascima omogućio odlazak u prijevremenu mirovinu.- Ovo pitanje je od posebne važnosti za oko 500 crnogorskih vatrogasaca i njihovih obitelji - zaključio je Bojović.
dan-online



Post je objavljen 05.12.2010. u 07:50 sati.