Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

SKUPLJANJE I DIJELJENJE POMOĆI DILJEM NERETVE

Od zadnjeg izvještaja (danas oko 12.00) neretve je pala za 20-ak cm, i u 18.00 je razina Neretve u Metkoviću bila 340 cm.
Razina vode pak na desnoj obali sporije pada i taj pad iznosi tek par centimetara od jutros. Norin se izliva velikom brzinom pa se očekuje padanje razina i tijekom sutrašnjeg dana, ali sličnim intenzitetom.
More je na 83 cm (jutros bilo na 88 cm).

Iz Župe Sv. Nikole obaviještavaju da će se sutra – u nedjelju misa održati samo u 18.00 sati. Mise u Borovcima i Novim selima neće biti u nedjelju zbog postojeće situacije i angažmana oko organizacije podjele pomoći ugroženima.
U Župskom uredu Sv. Nikole se organizira pomoć. Ima dovoljno hrane, pića i drugih potrepština pa svi oni koji imaju mogućnosti (trupe, čizme) mogu doći po istu, a koji nemaju mogućnosti doći osobno po nju, mogu poslati nekog ili se javiti župskom uredu da im se organizira dostava.
I u organizaciji Župe sv. Ilije i Udruga 'Narenta' članovi te Udruge od jutros dežuraju u prostorija župnog Caritasa u Metkoviću u Ulici oca Ante Gabrića od 8-20 sati.

U Kuli Norinskoj je postavljena velika pumpa koja prepumpava vodu iz Malog blata da bi se smanjio vodostaj u Malom blatu i time spasio Krvavac od opasnosti.
Image and video hosting by TinyPic

I u Krvavcu rade pumpe koje ispumpavaju vodu iza nasipa. Krvavac je stabilan već par dana i dobra organizacija svih institucija i odličan angažman ljudi su uspješno obranili Krvavac.

Krvavac II je također stabilno i veći prodor vode je spriječen, a smanjenje razine Neretve je u potpunosti stabiliziralo situaciju.

Općina Kula Norinska je od Crvenog križa dobila 12 paketa pomoći za najugroženije obitelji, te određene količine pitke vode.

U Podrujnici se može proći s kamionom, terenskim vozilom i kombijem. Na Orepku se također ne propruča još uvijek prolazak za druga vozila osim kamiona i terenskih vozila i kombija

Razina vode u Norinu na Području Podrujnice pala za oko 10 cm od sinoć u 21 sat.

Voda se gotovo u potpunosti povukla s ceste Kula Norinska –Metković.

Premijerka Jadranka Kosor je danas posjetila ugrožena područja. Nadamo se da će osobni uvid u tragediju Neretve dovesti do kvalitetnih odluka o pomoći dolini Neretve.

Upozoravamo da je na Radio Naroni objavljena snimka sa sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije koja je snimljena 01. prosinca. Ovo spominjem zato što su se mnogi uključili u emisiju radio Narone kasno i nisu znali da se radi o snimci, pa su pomislili da se radi o situaciji koja nas tek očekuje. Dakle razloga za paniku nema – snimka je puštena tek danas kada se stanje smirlilo, a da bi se izbjegla panika stanovništva u to vrijeme.


Post je objavljen 04.12.2010. u 18:39 sati.